Ga naar Content

Kolhorn eert atoomgenie Jacob Kistemaker: "Je kunt als boerenzoon toch heel wat worden"

Het gaat eindelijk gebeuren. Atoomgeleerde Jacob Kistemaker (1917-2010) krijgt een eerbetoon in zijn geboorteplaats Kolhorn. Dit najaar wordt een beeld geplaatst op de dijk ter nagedachtenis aan Nederlands beroemdste atoomgeleerde. "Hier stond hij in matrozenpakje", zegt initiatiefnemer en historicus Willem Messachert vol trots.

"Hij mag eindelijk naar buiten", zeggen kunstenaar Jaap Velserboer en historicus Willem Messchaert - Foto: NH / Jurgen van den Bos

"Kolhorn is zo'n verschrikkelijk klein plekje en verdorie, dan komt uit dat kleine plekje een wereldberoemde kernfysicus." Historicus Willem Messchaert werd gegrepen door een fotootje waarop een jongetje in matrozenpakje staat. "En dat zou de latere professor Kistemaker zijn. Nou, vanuit het kleine Kolhorn kun je later toch nog wat voorstellen." Op een ideeënronde door het dorp kwam Messchaert op het idee van een beeld voor de atoomgeleerde.

'Professor Zonnebloem'

Dat is inmiddels ruim drie jaar geleden. Het beeld is er gekomen. Dat is gemaakt door kunstenaar Jaap Velserboer in Assendelft. "Ik kende de naam Kistemaker wel," vertelt Velserboer, "en toen Willem zijn verhaal vertelde over atoomgeleerde en deeltjesversneller kwam bij mij meteen Professor Zonnebloem naar boven uit Kuifje. Hij wordt door bollen en cirkels omhoog getild." 

Messchaert: "Jacob Kistemaker is tot op late leeftijd acief gebleven en hij kwam nog regelmatig in Kolhorn. De boederij waar hij is geboren staat er al lang niet meer, maar zijn familie woont er nog wel. Zij hebben het beeld goedgekeurd." Als het eenmaal op de dijk staat, kijkt 'Kistemaker' uit op zijn geboorteplek. Jacob Kistemaker overleed in 2010 op 93-jarige leeftijd.

In de video gaat Willem Messchaert op inspectie bij het beeld voor Kistemaker in Assendelft. 

Kolhorn eert zijn wereldberoemde atoomgeleerde met een beeld - NH Nieuws / Jurgen van den Bos

Lees ook