Ga naar Content

Eindelijk antwoorden: nieuwe stichting moet verdwenen vissersschepen opsporen

De bodem van de zee ligt vol met scheepswrakken, met elk een eigen verhaal. Sommigen liggen er al honderden jaren, maar er zitten ook wrakken tussen waarvan nabestaanden nog steeds met vragen zitten. Daarom is Stichting Onderzoek Maritiem Vermisten opgericht, om nabestaanden antwoorden te geven over hun vermiste dierbaren op zee.  

Cees Meeldijk - Foto: NH Media / Kelly Blok

Cees Meeldijk uit Hippolytushoef is visserman en historicus en raakt ruim een jaar geleden in contact met Gert Lont over de vermiste viskotter WR6. Al meer dan 50 jaar ligt deze kotter ergens op de bodem van de zee, maar niemand weet waar. Cees besluit te helpen bij deze zoektocht en hoopt hierbij de nabestaanden antwoorden te kunnen geven over de locatie van het wrak. 

Hoewel er meerdere zoekacties door wrakduikers worden uitgevoerd, is de WR6 nog steeds niet gevonden. Maar waar Cees wel achter is gekomen, is dat Gert Lont niet de enige nabestaande is die zoekt naar een scheepswrak. 

Lees ook

Daarom richt Cees nu de Stichting Onderzoek Maritiem Vermisten op, samen met oud-politieman en -visser Piet Beer, gepensioneerd coldcase-agent Gert Overeem, visserman en nabestaande van de WR6 Gert Lont en Gerrit Hakvoort, voorzitter van Stichting Onderwater Apparatuur Drenkelingen.

Cees Meeldijk kent deze mannen al dankzij de zoektocht naar de WR6. "Met de ervaring en de mensen die we om ons heen hebben verzameld, hebben we op een gegeven moment gezegd: laten we er een stichting van maken", vertelt hij. 

Aanvragen

Vorige week tekenden Cees en zijn medebestuursleden voor de officiële oprichting van de stichting. Nu gaat er geïnventariseerd worden of er oude dossiers zijn die opnieuw wat aandacht verdienen, of kunnen mensen contact opnemen die ook op zoek zijn naar een scheepswrak op de bodem van de zee. 

In onderstaande video is te zien hoe de expeditie van de WR6 tot nu toe is gegaan (tekst gaat door onder de video). 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Maar de heren hoeven tot die tijd niet stil te zitten, want er zijn al aanvragen gedaan. "We zijn een aantal expedities aan het voorbereiden, maar zijn eerst nog wat dingen aan het uitzoeken voordat we ergens een klap op kunnen geven. Voorbereiding kost een hoop tijd", legt Cees uit.

Aanknopingspunten 

Maar hoe vind je dan een scheepswrak tussen al die duizenden anderen op zee? "Ik gebruik bijvoorbeeld de archieven van Nationaal Archief, het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid, maar ook verhalen van vissers zelf", vertelt Meeldijk. En de kans op een succesverhaal is klein, dat realiseert de visserman zich ook, en daarom wordt er ook eerst zorgvuldig onderzoek gedaan.

"We hopen dat we een heel aantal kotters kunnen vinden"

Cees Meeldijk

"Je moet ook een kans hebben om zo'n kotter te kunnen vinden. Als het veel te vaag is of er is niets bekend, dan hoef je niet te gaan zoeken. Je moet aanknopingspunten hebben om überhaupt te gaan zoeken. Dat is een inschatting die je in eerste instantie gaat maken. Anders is het gewoon niet te doen."

Toch gaat de stichting vol goede moed van start en hoopt het nabestaanden te kunnen helpen in hun zoektocht. "We hopen dat we een heel aantal kotters kunnen vinden en families daarbij een stukje afsluiting kunnen geven. Dat is wat we hopen en daar gaan we voor", vertelt Cees. 

V.l.n.r: Piet Beer, Gert Overeem, Gert Lont, Cees Meeldijk en Gerrit Hakvoort - Foto: Cees Meeldijk

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]