Ga naar Content

Sportverslaggever Richard Walraven in De Aftrap over aanpak supporters: "Goed dat we een signaal afgeven"

Het wangedrag van voetbalsupporters is een hot topic vandaag in voetbaltalkshow De Aftrap. Niet alleen vanwege het staken van Ajax - Feyenoord. Een flink aantal voetbalwedstrijden moest de afgelopen periode (tijdelijk) worden stilgelegd. Sportverslaggever Richard Walraven van het Noordhollands Dagblad (NHD) en persvoorlichter Sonny Sier van FC Volendam juichen het toe dat er eindelijk iets gebeurt. "Het is goed dat we een signaal afgeven van: dit pikken we niet."

NH Sport van vrijdag 6 oktober met Sonny Sier en Richard Walraven - NH Sport/Edward Dekker

Ook bij FC Volendam ging het bij de laatste thuiswedstrijd niet goed. Nadat de thuisploeg tegen Heracles Almelo de 2-2 had gemaakt, vlogen er wat plastic bekers van de tribune richting het veld. Het KNVB-protocol schrijft voor dat de scheidsrechter het duel dan tijdelijk stillegt en met de spelers de kleedkamers opzoekt. Ondertussen moet de club de dader opsporen en het stadion uitzetten. 

Volendam spande na het incident een veiligheidsnet voor de bewuste tribune om te voorkomen dat het nogmaals mis zou gaan. "Je wilt supporters een zo goed mogelijk zicht op het veld geven", legt Sier uit waarom Volendam dat niet vanaf het begin had gedaan. "Je wilt supporters de kans geven om het goed te doen. Van die pakweg tweeduizend mensen gooien er twee wat."

"Stel dat jij die fotograaf bent die achter dat doel zit en je komt helemaal zeiknat thuis met je apparatuur naar de sodemieter... Zou jij dat leuk vinden?"

NHD-sportverslaggever Richard Walraven

Walraven snapt dat de KNVB er sinds enige tijd stevig ingaat. "Zoals het een jaar geleden ging, was echt verschrikkelijk met aanstekers, muntjes en die bierdouches. Stel dat jij die fotograaf bent die achter dat doel zit en je komt helemaal zeiknat thuis met je apparatuur naar de sodemieter... Zou jij dat leuk vinden?"  

Dat de gevolgen voor een grote groep goedwillenden ver gaan, daarover is iedereen het eens. Sier: "Ik vind het goed dat mensen elkaar nu op hun gedrag aanspreken. Ik vraag me alleen wel af of je nu zo keihard een wedstrijd moet afgelasten." 

"Op een gegeven moment is het hakken in het zand en tot hier en niet verder. Ik heb ook niet zomaar de oplossing in mijn mouw, maar ik vind het goed dat er iets gebeurt. Er zijn fatsoensnormen. Je doet dingen wel of je doet ze niet", aldus Walraven. 

Ajax - AZ

Uiteraard gaat het in De Aftrap verder ook over de docusoap die er het afgelopen jaar over FC Volendam is gemaakt en de Noord-Hollandse derby Ajax - AZ van komende zondag. En voor de wekelijkse rubriek Kratje Trap is Erik-Jan Brinkman in Assendelft bij het tweede zaterdagteam van SVA. Traditiegetrouw sluiten we af met twee wissels in ons elftal van FC De Aftrap.  

Je kunt De Aftrap elke vrijdag vanaf 17.10 uur op tv zien bij NH Sport. Daarna volgt elk uur de herhaling.

Lees ook