Ga naar Content

Grote schoonmaak in Schoorlse Duinen: Staatsbosbeheer kapt bomen en verwijdert exoten

Om de biodiversiteit van het bos te beschermen, start Staatsbosbeheer vanaf deze week met onderhoud op twee locaties in de Schoorlse Duinen. In het noordwestelijke gedeelte van het bos worden dennenbomen gekapt om plaats te maken voor jonge loofbomen. In de duinen, ten oosten van het Leeuwenkuilbos, worden exoten weggehaald om het duingebied open te houden.

Foto: NH Nieuws

Met de bomenkap wordt meer ruimte en licht gecreëerd voor jonge bomen. Het gaat om een gebied van zo’n 70 hectare in het Noordwesten van de Schoorlse Duinen. "Zo ontstaat er een gevarieerd en gemengd bos", legt boswachter Samuelle van Deutekom uit. "Dit vergroot de biodiversiteit en de weerbaarheid van het bos." Om hoeveel bomen het precies gaat, kan de boswachter niet zeggen.

De geplande werkzaamheden zijn onderdeel van een meerjarenproject, waarin elke paar jaar een aantal dennen wordt weggehaald, die de jonge loofbomen in de weg staan. "Het resultaat is een Atlantisch duinbos met meer soorten bomen, planten en dieren."

Tekst gaat door onder de foto.

Foto: NH/Anne Klijnstra

De boomstammen worden eerst opgestapeld langs de Schoorlse Zeeweg. Daarna worden ze afgevoerd en verwerkt. Bijna al het hout, 95 procent, wordt gebruikt voor OSB platen. Van het overige hout wordt kisthout gemaakt.

Het tophout en takken blijven in het gebied liggen. "Dit is een vereiste binnen de Natura 2000 regelgeving", legt Van Deutekom uit. "In het begin kan dat er wat rommelig uitzien, maar het is voor de ecologie van het bos juist heel nuttig dat het blijft liggen."

Tekst gaat door onder de foto.

De twee locaties waar onderhoud wordt gepleegd - Foto: Staatsbosbeheer

Ook in de duinen zelf is onderhoud nodig. Doordat snel groeiende boomsoorten - zoals de Amerikaanse vogelkers en de zeeden - er makkelijk uitzaaien. Daarmee dreigen de bijzondere inheemse soorten te verdwijnen. "Vorig jaar zijn we in kleine mate begonnen met het open houden van de duinen. Met die werkzaamheden gaan we nu verder."

Ten oosten van het Leeuwenkuilbos gaat een aannemer deze exoten handmatig verwijderen. "De bomen worden afgezaagd en daarna versnipperd. De snippers zullen worden gebruikt voor het herstel van de paden in het duingebied."

Ruiterpad afgesloten

Het uitdunnen van het bos gaat vandaag van start. Voor de veiligheid zal het werkgebied tijdens het onderhoud voor publiek zijn afgesloten. De gemarkeerde wandelroutes worden in het veld omgeleid. Het ruiterpad tussen de Schoorlse Zeeweg en het Blokkerspaadje is afgesloten.  Naar verwachting zijn de werkzaamheden voor 30 november afgerond.

Lees ook