Ga naar Content

Geen geld van het Rijk voor stroef Amstelveens woningbouwproject De Scheg-Oost

Ontwikkelaar VORM van woningbouwproject De Scheg-Oost krijgt geen subsidie van het Rijk om het vastgelopen project uit het slop te trekken. Gisteren werd bekendgemaakt welke gemeentes de 'startbouwimpuls' ontvangen. Amstelveen krijgt niks.  

Impressie Amstelveense nieuwbouwwijk De Scheg Oost - Foto: VORM

Ook de projecten Ouderkerkerlaan 150/Amstelwood en de zorgwoningen die in Westwijk Zuidoost moeten komen vallen buiten de boot. In totaal verdeelde het Rijk 300 miljoen euro over woningbouwprojecten die vastlopen door de gestegen bouwkosten. 

Een woordvoerder van de gemeente Amstelveen laat weten dat het Rijk niet heeft laten weten waarom de projecten zijn afgewezen. Het Rijk gaf van te voren wel aan dat projecten waar nog relatief weinig geld bij moet, die snel starten en waarvan de kans groot is dat ze ook echt starten op het geplande startmoment, de meeste kans maakten. 

Lees ook

De zogenaamde 'Startbouwimpuls' wordt alleen toegekend aan bouwprojecten die uiterlijk in 2025 kunnen starten. Het plan moet dus al klaarliggen. De woningen moeten daarnaast binnen maximaal 36 maanden worden opgeleverd.

In totaal zijn 820 aanvragen ingediend voor een bedrag van 850 miljoen euro, terwijl er maar 300 miljoen euro beschikbaar is gesteld. "Elke woondealregio kon een maximumpercentage van de 300 miljoen ontvangen. Dit betekent dat onze projecten concurreerde met de hele Metropool Regio Amsterdam (MRA), waar waarschijnlijk zeer veel woningbouwprojecten zijn aangemeld."

84 woningen in Amstelland

In totaal is 50 miljoen naar gemeenten binnen de MRA gegaan. Amsterdam kreeg een impuls van meer dan 18 miljoen euro en Zaanstad 11 miljoen. De rest van Amstelland profiteert wel mee van de subsidie: Aalsmeer krijgt 600.000 euro en Uithoorn 360.000 euro. Daar kunnen binnen twee woningbouwprojecten 84 woningen van worden gebouwd. 

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]