Ga naar Content

Nieuwe Zaanbrug in gebruik genomen, eerste maanden nog eenrichtingsverkeer

De nieuwe Zaanbrug tussen Wormerveer en Wormer is vanochtend vroeg in gebruik genomen. Gedeputeerde Jeroen Olthof van de provincie belde met de bedieningscentrale bij de Wilhelminasluis in Zaandam, waarna de openstaande brug verrassend snel sloot. Veel automobilisten hadden echter nog niet door dat er de eerste maanden van de brug nog eenrichtingsverkeer geldt. Ze werden tegengehouden door een verkeersregelaar. 

Met een belletje wordt de nieuwe Zaanbrug in gebruik genomen - NH Nieuws

"Ik ben ontzettend blij met de brug", is de logische reactie van gedeputeerde Olthof nadat hij de opening verrichte. In zijn huidige functie vanuit de provincie maar zeker in zijn oude functie als wethouder was hij behoorlijk in de weer met dit dossier. "Dat ik 'm dan nu met een belletje mag openen is ontzettend leuk."

Het afgelopen jaar lag er op een steenworp afstand een tijdelijke brug waar het verkeer gebruik van kon maken terwijl de nieuwe brug langzaam verrees. "De uitdaging zat 'm vooral in de locatie", zegt projectmanager Bert van der Poel van aannemer Reimert Bouw en Infrastructuur. "Het is een postzegel waar we op moesten bouwen. Het is moeilijk te bereiken, daarom hebben we veel transport over het water laten lopen."

De brugkleppen bijvoorbeeld werden vervoerd over het water en vanaf een platform in de brug gehesen. Kijk hieronder hoe dat ging. Tekst loopt door onder de reportage.

Grootste brugklep van nieuwe Zaanbrug bevestigd: "Wat een gevaarte hè" - NH Nieuws

Hinder

Van der Poel geeft toe dat de omgeving veel heeft hinder gehad van de bouw van de brug. "Het was werken met de winkel open. Alles moet doorgaan en bereikbaar blijven: de Lassiefabriek, de cacaofabriek en de ondernemers langs de Zaanweg."  

De tijdelijke brug ging tergend langzaam open en dicht, tot ergernis van menig weggebruiker. Dat probleem lijkt nu verholpen: de nieuwe brug beweegt vele stukken sneller.

Tekst loopt door onder de foto. 

Bert van der Poel, projectmanager van aannemer Reimert Bouw en Infrastructuur - Foto: NH

Ongelukje

Na de opening van de brug viel een medewerker van de provincie ongelukkig van een schuin tussenrandje toen hij een foto wilde maken. Daar loop je normaal gesproken niet en het was glad. Hij moest met een gekwetste enkel worden opgehaald door een ambulance. 

De tijdelijke brug functioneerde verder redelijk, tot vorige week: er brak een stang af waarna de brug handmatig geopend en gesloten moest worden. Dat duurde uren. "Dat hebben we binnen een dag kunnen herstellen, maar dat was een klein smetje op het geheel", zegt Van der Poel. "De tijdelijke brug gaat nu omhoog en blijft nog een week zo. Als de nieuwe brug goed blijft functioneren gaan we de tijdelijke vanaf volgende week demonteren."

Naar schatting gaat dat tot eind maart duren. Tot die tijd is er door de werkzaamheden daar slechts eenrichtingsverkeer mogelijk voor automobilisten van Wormerveer naar Wormer. Als je andersom wil rijden wordt aangeraden de Prins Clausbrug te pakken.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]