Ga naar Content

Met je rolstoel in een zijspan: motorrijder Gerben toert mensen met beperking door regio

Met zijn stichting Wheels4Freedom rijdt Gerben de Lange uit Hoogwoud rolstoelgebruikers rond op een motor met zijspan. Via NH Helpt biedt Gerben ook ritjes aan. "Ze stappen in en vinden het spannend, na tien minuten zie je ze ontspannen en genieten." De ritjes zijn niet gratis, Gerben vraagt een kleine bijdrage voor de benzine.

Foto: Wheels4Freedom

In radioprogramma NH Helpt vertelt Gerben aan Rachel Morssink hoe het voelt om op de zijspan te zitten: "Dat is heel grappig, het klinkt natuurlijk heel cliché. Je voelt de vrijheid, de ruimte, de wind en alle krachten, maar zo cliché is het ook."

De meeste mensen die in een rolstoel zitten zijn daar altijd van afhankelijk, op de zijspan kunnen ze dat even vergeten. "Ze stappen in en vinden het spannend, na tien minuten zie je ze ontspannen en genieten. En wat ze dan zeggen: Het is zo'n gevoel van vrijheid. Mensen ervaren dat als heel prettig."

Gerbens aanbod wordt steeds groter. Hij heeft inmiddels 15 vrijwilligers voor de stichting werken die ook mensen rondrijden, twee zijspanmotoren en de derde zijspan is in aanbouw. "Ik dacht vijf à tien ritjes per jaar te doen, maar eigenlijk is dat gelijk ontploft." Omdat Gerben meer ruimte nodig had voor zijn stichting en de motoren, is hij zelfs verhuisd.

Luister hieronder het radiofragment van NH Helpt:

De ritjes zijn niet helemaal gratis, Gerben vraagt een kleine vergoeding voor de benzine. Rolstoelgebruikers kunnen een half uur rijden, maar ze kunnen bijvoorbeeld ook met Gerben naar de Belgische Ardenne voor een lange rit. "Het is net wat mensen willen", vertelt Gerben.

Foto: Wheels4Freedom

NH Helpt: voor iedereen die hulp nodig heeft of kan bieden

WebsiteAlle oproepen van NH Helpt zijn te lezen op nhhelpt.nl. Hier kun je ook zelf een vraag of een aanbod plaatsen.

RadioRachel Morssink presenteert elke zaterdag tussen 12.00 uur en 14.00 uur het programma NH Helpt op de radio. Het NH Helpt Antwoordapparaat is de hele week te bereiken op: 088-8 505 303.

Elke werkdag om 13.40 uur hoor je bij June Hoogcarspel een hulpvraag in haar radioprogramma June tot Twee. 

TVOp tv is NH Helpt ook te zien. Isabella Prins presenteert elke dinsdag om 17.10 uur het programma NH Helpt voor tv en online. 

Kijk alle uitzendingen HIER terug.