Ga naar Content

Boek over 50 jaar Normaal, die Chris 100 keer zag spelen: “Knokken? Kameraadschap!”

De band Normaal bestaat 50 jaar en dat is voor schrijver Dolf Ruesink reden om een boek over de Achterhoekers te maken. Een boek over de beleving van de fans en niet zozeer over de band zelf. Chris Baas uit Oostwoud is groot fan: "Ik heb ze ongeveer 100 keer gezien, waarvan een kwart in Midwoud", zegt de 53-jarige, die zelfs jarenlang in een auto met Normaal-stickers reed.

Normaal-fan Chris Baas (links) met gitarist Jan Kolkman (Ketsen Jan) - Foto: Aangeleverd

Hoor je hits als 'Oerend Hard' en 'Deurdonderen', dan denk je aan Normaal. In het 50-jarig bestaan heeft zanger Bennie Jolink enkele honderden keren in West-Friesland opgetreden, waaronder 26 jaar shows in Midwoud. Chris Baas uit Oostwoud maakte alle edities in het dorp mee. "Ik zag ze voor het eerst in Obdam", vertelt hij. "Dat was ergens eind jaren '80. Een jaar later kwamen ze naar Midwoud."

Legertenten, campers en caravans

Baas woonde ook optredens van Normaal bij in andere delen van het land. De mooiste was volgens hem in de Paradiso in Amsterdam. "Dat vond ik heel leuk", licht hij toe. "Alle diehard fans van de band gingen heen, met klompen en boerenkleding. Zelf liep ik altijd in een lange leren jas. Toen we door de stad liepen, werden we raar aangekeken."

Naast Chris reisden meer Anhangers de band achterna. Meestal gebeurde dat met een camper, legertent of caravan. Zelf reed Chris jarenlang rond in een Volkswagen, die hij met Normaal-stickers had versierd. "We bleven altijd pitten in de buurt van shows. Echte fans hadden ook hun caravans versierd met leuzen als 'Høken'. Ze kwamen overal vandaan."

Omdat de Oostwouder zoveel shows zag, kwam hij ook in contact met de bandleden. "En doordat ik goed kon opschieten met iemand van de crew, kon ik bij het festival Oerkracht backstage komen. Daar ben ik toen per ongeluk in de kleedkamer van Bennie Jolink beland. Hij hield niet zoveel van aandacht, dus daar zijn we maar heel kort gebleven."

De 'Normaal-auto' van Chris Baas - Foto: Aangeleverd

Boek over 50 jaar normaal

Het jubileum van Normaal is voor schrijver Dolf Ruesink aanleiding om een nieuw boek uit te brengen. In het programma NH Helpt licht Ruesink toe op zoek te zijn naar foto's, ervaringen of krantenknipsels die met de band te maken hebben. "De invalshoek is niet zozeer de muziek, maar vooral de beleving van de fans", aldus de auteur.

In het boek 'Feesten als wilde beesten – Nederland 50 jaar Normaal' krijgen de West-Friese optredens van de band een aparte belichting. "Omdat in West-Friesland nogal 'ruig volk' kwam, zoals ze het zelf noemen", zegt de schrijver. "Volgens Jolink heeft dat een historische betekenis, met rivaliteit tussen dorpen waarbij vechtpartijen ontstaan. Dat zorgt ervoor dat er een bepaald beeld van de regio komt. Al moet ik er direct bij zeggen dat het in Midwoud altijd een bron van plezier was voor Normaal."

Chris Baas zegt dat ruige zelf in al die jaren niet gemerkt te hebben. Volgens de fan zijn de optredens altijd gezellig verlopen. "Dat knokken was voornamelijk in de begintijd, toen ze 'Oerend Hard' net hadden uitgebracht. Ik ben ietsje later ingestroomd", legt hij uit. "Er was juist sprake van kameraadschap. Je vierde samen feest, werd samen dronken, deed een 'pogo' en als iemand viel, werd die snel overeind getrokken. Je kunt het gevoel vergelijken met de kermissen in de regio."

Bierdouche en gescheurde kleding

Wat in al die jaren wel echt kenmerkend is geweest, is het vele bier dat door de lucht gegooid werd. "Dat heeft de band aan het begin van hun carrière nog gepromoot, maar daar zijn ze later op teruggekomen", vertelt Baas. "Dit omdat het voor gevaarlijke situaties op het podium kan zorgen, bijvoorbeeld als het op de apparatuur komt of iemand er door uitglijdt. Daarom werden de mensen voor het podium gevraagd, om hun bier naar achteren in het publiek te gooien."

Veel shirts overleefden de optredens van Normaal in Midwoud en andere plaatsen in West-Friesland niet. Deze werden kapotgescheurd, van lichamen af getrokken en in de lucht geslingerd. "De shirts bleven hangen aan de spanten van de tent. Dat zag je nergens anders", aldus Baas.

'Wij tegen de grote stad'

Waarom was Normaal altijd zo populair in West-Friesland? Volgens Dolf Ruesink heeft dat te maken met het uit je dak kunnen gaan. "Normaal heeft succes gehad 'in de regio', omdat er een soort van verbondenheid was met de verschillende streken in Nederland. Waar men soms een beetje opkeek tegen de grote stad", zegt de auteur. "Dat gevoel van: 'Wij zijn misschien iets minder... Maar nu, nu hebben we onze grote voorbeelden Normaal en laten we onze vuist zien'. Dat gevoel appelleert Normaal heel sterk."

Het boek 'Feesten als wilde beesten - Nederland 50 jaar Normaal' moet aankomende zomer verschijnen. Foto's verhalen en andere belevingen kunnen nog gedeeld worden met schrijver Dolf Ruesink.

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]