Ga naar Content

Al honderden boetes kwijtgescholden vanwege onduidelijkheid rond knip Zwanenburgse dijk

De boetes van honderden automobilisten die tussen juli en oktober 2022 een inrijverbod op de Zwanenburgerdijk in Zwanenburg hebben genegeerd, zijn door de rechtbank ongedaan gemaakt. De rechter vindt dat zij onterecht zijn beboet omdat de gemeente het inrijverbod niet duidelijk genoeg had aangegeven.

De nieuwe bebording op de Zwanenburgerdijk - Foto: Gemeente Haarlemmermeer

De meeste mensen hebben de boetes al betaald, en krijgen daarom 109 euro (100 euro boete plus 9 euro adminstratiekosten) of een veelvoud daarvan terug op hun rekening. 

De Zwanenburgerdijk moest rustiger worden, vonden bewoners en gemeente zo'n acht jaar geleden al. Na eerdere experimenten in 2018, sloot de gemeente in juni 2022 de dijk ter hoogte van de Venenweg af voor alle motorvoertuigen, met uitzondering van bestemmingsverkeer.

Al snel bleek dat de afsluiting voor veel automobilisten te onduidelijk was. In juni kwamen bestuurders er nog met een waarschuwing vanaf, maar vanaf juli registreerde de camera bij de knip gemiddeld zo'n honderd overtredingen per dag. 

Extra borden

Vier maanden later, in oktober, plaatste de gemeente extra borden en wegmarkeringen om de afsluiting te verduidelijken. Maar toen waren er al wel 13.000 paars-witte enveloppen van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) onderweg naar automobilisten. 

Duizenden automobilisten besloten in totaal zo'n 7.000 boetes aan te vechten bij de officier van justitie. De meeste bezwaren werden afgewezen, waarop bijna een kwart van de automobilisten naar de rechter. Die gaf uiteindelijk zo'n 700 automobilisten gelijk.

De kans is bovendien groot dat dat er nog meer worden, want er zijn nog bijna 2.000 beroepen in behandeling. Hoeveel daarvan betrekking hebben op de periode juni tot en met oktober, is niet bekend. 

Rijd niet verder

Een van de onterecht bekeurden is Nicole Kroes. Toen zij in augustus 2022 van haar ouders terug naar huis reed, zag ze op de Zwanenburgerdijk een geel waarschuwingsbord met de tekst 'rijd niet verder'.

Even later vielen de paars-witte enveloppen een voor een op haar deurmat: niet een, niet twee maar vijf stuks. Ze groef in haar geheugen en rekende het na: inderdaad, in een week tijd was ze vijf keer over die weg van en naar haar ouders gereden.

De daaropvolgende rekensom was makkelijker: om alle vijf de boetes te betalen, moest ze 550 euro aftikken. "Ik dacht alleen maar: hoeveel gaan er nog komen?" vertelt ze aan NH. "Ik ben een ervaren rijder, heb eigenlijk nooit boetes en was mijn hele leven gewend om die route te rijden."

"Ik heb vier keer die route gereden en het echt niet doorgehad"

Nicole Kroes

Nicole, die in Zwanenburg is geboren maar nu in Castricum woont, was niet op de hoogte van de afsluiting. De verkeerssituatie was onduidelijk, stelt ze. "Ik heb vier keer die route gereden en het echt niet doorgehad. Het is een beetje een mindfuck. De weg is toegankelijk maar je mag er niet rijden."

Ze besloot het er niet bij neer te leggen en diende een bezwaar in. Haar verzoek werd vrij snel afgewezen, net als bij het overgrote merendeel. De enige manier om dan nog geld terug te krijgen, is door naar de kantonrechter te stappen. "Daar zag ik mezelf niet bedreven genoeg in."

Tekst gaat verder onder het cirkeldiagram van de uitspraken van de beroepen bij de Officier van Justitie sinds juli 2022 tot en met 31 maart 2023.

Tot ze op de website verkeersboetes.nl terechtkwam. Dat platform tekent kosteloos bezwaar bij de kantonrechter en gaat naar de zitting. Bij een gegrond bezwaar betaalt de overheid proceskosten en een vergoeding, die naar verkeersboetes.nl moet worden overgemaakt. Bij een ongegrond bezwaar verdient het platform niets.

Nicole besloot het er op te wagen, net als dus zo'n 1700 andere automobilisten. Ze scande haar boetes in en daarna was het wachten, wachten en nog eens wachten. Eerder dit jaar was het feest, vertelt ze. Het geld van alle vijf de boetes stond na anderhalf jaar weer op haar rekening.

Tekst gaat verder onder de cirkeldiagram van de uitspraken van de beroepen bij de kantonrechter sinds juli 2022 tot en met 31 maart 2023.

De kantonrechter heeft besloten om haar boetes kwijt te schelden, net als bij zo'n 200 andere automobilisten. Zo'n 80 procent van de beroepen moet nog behandeld worden door de kantonrechter.  De kans is dus aanzienlijk dat meer mensen die tussen juni en oktober het inrijverbod hebben genegeerd en naar de rechter zijn gestapt, hun geld terug te krijgen. 

Nicoles boetes zijn kwijtgescholden vanwege de onduidelijkheid van de bebording. Belangrijk in het besluit van de kantonrechter is geweest dat Nicole de overtredingen heeft gemaakt, voordat de gemeente in oktober 2022 extra borden heeft geplaatst en het symbool 'verboden om door te rijden' op de weg had aangebracht.

Een boete aanvechten

  1. Het is mogelijk om binnen zes weken bezwaar tegen uw boete in te dienen bij de officier van justitie. Dit kan door online bezwaar in te maken via het Digitaal Loket Verkeer of door een brief te sturen naar de officier van justitie. Als de Officier van Justitie het bezwaar accepteert, wordt de boete lager of hoeft deze niet meer te worden betaald. 
  2. Niet tevreden met het besluit? Dan is het mogelijk om binnen zes weken in beroep te gaan bij de kantonrechter. Dit kan door een brief met uitleg te sturen aan de Centrale Verwerking Openbaar Ministerie. Bij gelijkstelling wordt het geldbedrag teruggestort. 
  3. Al laatste optie is het mogelijk om binnen zes weken bij Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in hoger beroep te gaan. Dit kan alleen als de boete van de kantonrechter hoger is dan 110 euro en als de kantonrechter een verklaring van niet-ontvankelijkheid heeft gegeven.

Automobilisten die na de plaatsing van extra borden en wegmarkeringen in de fout zijn gegaan, hoeven er niet op te rekenen dat hun boetes worden kwijtgescholden. In 2022 zijn er na de invoer van de geslotenverklaring 19.180 boetes uitgedeeld. In 2023 waren dat er zo'n 10.000 en dit jaar zijn dat er tot nu toe 3853 boetes op deurmatten gevallen. 

Nicole begrijpt dat bestuurders ook nu nog weleens per ongeluk de mist in gaan. "Er zijn best veel handelingen die je moet verrichten: kijken naar het verkeer rechtdoor, eventueel voorrang geven." 

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]