Ga naar Content

Meterslange scheuren en aangetaste fundering: staat van Lange Jaap onder de loep

Scheuren in de wanden, vloeren en gebroken bouten. Er wordt steeds meer duidelijk over de huidige staat van vuurtoren Lange Jaap. Tijdens een beeldvormende avond vertelt ingenieursbureau Movares de huidige stand van zaken. Daarnaast deelt Rijkswaterstaat voorzichtig een stip op de horizon. 

Vuurtoren Lange Jaap - Foto: NH Media

De afgelopen jaren is er al veel geschreven en gepraat over de toekomst van Lange Jaap, het icoon van Den Helder. Het is al jaren duidelijk dat de gietijzeren vuurtoren uit 1878 flink wat scheuren heeft, en er steeds ook weer meer bij zijn gekomen. De Zeeweg, die grenst aan de toren, is zelfs een tijdje afgesloten geweest vanwege instortingsgevaar. 

Afgelopen tijd zijn er in opdracht van Rijkswaterstaat verschillende inspecties uitgevoerd om te kijken of het rijksmonument nog gered kan worden. Gisteravond werden de eerste uitkomsten hiervan in de raadzaal van het stadhuis gedeeld. 

Veel scheuren

Ingenieursbureau Movares heeft zich de afgelopen tijd gebogen over de huidige staat van de 63 meter hoge vuurtoren. "We hebben wandscheuren, in totaal 65, geconstateerd en met een totale lengte van 15 meter. Maar de echte grote hoeveelheid scheuren zit in de vloeren. Dan gaat het om meer dan 100 meter", vertelt Wim van 't Land, ontwerpleider van Movares. 

"Dat zijn echt enorm veel en lange scheuren. En we weten inmiddels ook dat veel bouten gebroken zijn. Ongeveer tien procent. Er zijn corrosiesporen op de ijzercementvoegen en er is een aantasting van de fundering. Dit lijstje is echt eigenlijk best enorm, dus de klus is ook enorm."

(Tekst gaat door onder de foto)

De beeldvormende avond over Lange Jaap, gister in het stadhuis - Foto: NH Media / Kelly Blok

Maar ziet het ingenieursbureau ook de mogelijkheid om dit allemaal op te knappen? Een voorzichtig antwoord, zonder beloftes, durft Van 't Land daar wel al op te geven.

"We willen focussen op het renoveren en stabiliseren van de vuurtoren. Op dit moment geeft dat ons de beste focus in het ontwerp, waarbij eigenlijk de cultuurhistorische waarde van de vuurtoren en ook de veiligheid het best gecombineerd worden. Daarom denken wij dat dit de meest kansrijke variant is op dit moment om verder uit te zoeken", legt Van 't Land uit. 

Stip op de horizon

Als die ideeën verder uitgewerkt zijn, gaat het ingenieursbureau om tafel met een aannemer om deze plannen nog concreter te maken. Dit zal volgens Van 't Hof vanaf rond de zomer gebeuren. 

In 2025 komt het belangrijkste moment, wat de doorslag zal geven. Over een klein jaar, in februari 2025, verwacht het ingenieursbureau het technisch ontwerp voor te kunnen leggen aan de minister voor een definitieve 'go' of 'no go'. 

Lees ook