Ga naar Content

Uniek project op Texel: herstel van natuur gekoppeld aan nieuw fietspad

Het is een uniek project waarbij een natuurherstelproject wordt gekoppeld aan het vernieuwen van het fietspad van de Tureluur op Texel. Over twee weken kunnen bezoekers dit bijzondere project bezoeken, omdat het dan officieel wordt opengesteld. Het ziet nu misschien nog een beetje kaal, maar er zullen veel planten, ook zeldzame, gaan groeien langs de paden. "De natuur langs het fietspad moet zich nu langzaam gaan ontwikkelen", zegt Charlotte Maas van Staatsbosbeheer.

Het zuidelijke deel van het fietspad gaat deels ook over water - Foto: NH Nieuws/Edo Kooiman

Het is een win-winsituatie. De gemeente wil het huidige fietspad, dat in slechte staat verkeert,  verbreden. Het pad ligt echter in Natura 2000-gebied (dwars door Schettersweid) en loopt deels langs een gebied (Tureluur) met heel hoge natuurwaarden. Daardoor is aanpassing alleen mogelijk in combinatie met twee natuurontwikkelingsprojecten van Staatsbosbeheer in het gebied.

Het nieuwe fietspad is totaal 1,7 kilometer lang en loopt van de Grensweg tot aan de Botgrasweg. Waar voorheen fietsers aan de Ploeglanderweg door een open vlakte moesten fietsen, is het pad nu verlegd onder de beschutting van de dennen. Daardoor ontstaat er een grote open vlakte die nu wordt ingericht als een robuust natuurgebied. Daar krijgen soorten als de brede en gevlekte orchis, maar ook zeldzame soorten als teer guichelheil, zonnedauw en moeraskartelblad betere kansen.

Pareltje

Het oude fietspad was een lang en recht stuk. Ontwerper Marcel Uriot heeft nu een bijzonder kronkelend fietspad langs verschillende waterpartijen en open natuurgebiedjes gemaakt. "Het is een prachtig herstelplan voor de natuur", zegt Uriot. Met enige trots kijkt hij over het project. "Persoonlijk vind ik dit het pareltje van al onze projecten. Maar het fietspad langs de Zanddijk naar De Cocksdorp vind ik ook een enorme verbetering."

Tekst loopt door onder de video.

Fietspad Tureluur op Texel - NH / Edo Kooiman

Het gebied wordt drastisch vernat. "Daardoor krijg je een hele andere gebiedsinrichting. Het water wordt niet meer afgevoerd, maar hier opgevangen. Daar is het nu ook geschikt voor. Dit is het 'overloopputje' van het hele gebied."

Uriot heeft in een hele grote plas betonelementen geplaatst dat moet dienen als een brug. "De losse elementen zijn allemaal op maat gemaakt." Het geheel doet speels aan. Uriot ziet veel reacties op sociale media dat fietsers zo het water in kunnen rijden. "Maar ze moeten even geduld hebben dat het project helemaal af is", zegt hij. "Er worden over twee weken leuningen geplaatst. We willen dat het fietspad voor de meivakantie wordt opengesteld."

"We moesten het voor 1 juli dit jaar gerealiseerd hebben, omdat anders de subsidie zou vervallen"

Ontwerper Marcel Uriot

De grootste uitdaging voor Uriot was de tijdsdruk. "We moesten het voor 1 juli dit jaar gerealiseerd hebben, omdat anders de subsidie zou vervallen", zegt hij. Het project is in februari vorig jaar gestart met het ontwerp. "Het plan moest worden getoetst en berekend." Het was een uitgebreide bestemmingsplanprocedure die normaal een paar jaar in beslag neemt. "Wij hebben het binnen een paar maanden kunnen doen", zegt Uriot. "Dat is een groot compliment aan Staatsbosbeheer."

Tekst loop door onder de foto.

Charlotte Maas - Foto: NH /Edo Kooiman

"Dit is ook een onderdeel van de kustvisie waar verschillende partijen bij betrokken zijn, waaronder de gemeente, provincie en Staatsbosbeheer", zegt Charlotte Maas van Staatsbosbeheer. 

"Eén van de projecten is om het water langer vast te houden in de dennen." Door de overvloedige waterval in de afgelopen maanden lijkt het erop of er nu te veel water in het bosgebied is. Maar dat is volgens de boswachter geen maatstaf "Het is nu ook extreem", zegt ze. "Er komen ook steeds meer langere drogere periodes. Om dan ook de natuur te kunnen behouden is water van enorm belang."

Zij weet ook niet wat de toekomst gaat bieden. "Misschien wordt dit wel de nieuwe trend", zegt ze. "Dan moeten we met elkaar nog eens goed over nadenken. Wij willen liever ook niet ieder jaar wandelpaden en fietspaden afsluiten door de nattigheid. We gaan er op dit moment niet vanuit dat het volgend jaar weer gebeurt."

Tekst gaat door onder de foto.

Het nieuwe fietspad door de dennen naar de Botgrasweg - Foto: NH Nieuws/Edo Kooiman

Binnenduinrand

Ook Maas is van mening dat het project een verbetering is voor de omgeving. "Een prachtig slingerend fietspad omgeven door waterpartijen. Het is nu nog relatief kaal, maar dat komt straks goed." Het gebied ligt aan de binnenduinrand.

"Dat hoort ook een beetje nat te zijn, waardoor er allerlei soorten die daarvan houden ook weer gaan groeien." Het wordt ook een prachtig reservaat voor vogels. "Als er meer begroeiing gaat komen, is er ook meer schuilplek voor nesten." 

Lees ook