Ga naar Content

Zoektocht naar Zaanse klokken levert vooral replica's op

Museum Zaanse Tijd op de Zaanse Schans zoekt echte Zaanse klokken voor een boek, en deed onder meer een oproep op nhelpt.nl. De foto's stroomden binnen, maar helaas zitten er vooral veel replica's tussen. In het televisieprogramma NH Helpt legt directeur Hans van den Ende uit hoe je een echte Zaanse klok van een replica onderscheidt.

Zaanse klokken - NH Nieuws

In het museum is een roze geschilderde stijlkamer, helemaal gewijd aan de Zaanse klok. Er hangen vijftien exemplaren aan de muur, terwijl er zo'n 3000 zijn gemaakt. "De Zaanstreek was het eerste industriegebied van Nederland", vertelt museumdirecteur Hans van den Ende, "de Zaanse klok werd daardoor productiematig gemaakt. De ornamenten werden in series gegoten en zijn daardoor vrij gelijk. Toch bleef het een dure klok, en was een gemiddelde ambachtsman er een jaarsalaris aan kwijt."

Een replica van de Zaanse klok - Foto: NH Media

De klok was zo populair dat er honderdduizenden replica's zijn gemaakt. Die zijn veel kleiner dan de echte Zaanse klokken. Ook hebben ze messingkleurige zuiltjes aan de buitenranden in plaats van houten. En de slinger hangt buiten de kast, in plaats van in de kast. 

Het klokkenmuseum blijft zoeken naar echte Zaanse klokken voor het boek. "Als iemand een klok weet en wij mogen de foto's en gegevens gebruiken, dan zijn wij daar heel blij mee", aldus museumdirecteur Hans van den Ende.

NH Helpt: voor iedereen die hulp nodig heeft of kan bieden

WebsiteAlle oproepen van NH Helpt zijn te lezen op nhhelpt.nl. Hier kun je ook zelf een vraag of een aanbod plaatsen.

RadioRachel Morssink presenteert elke zaterdag tussen 12.00 uur en 14.00 uur het programma NH Helpt op de radio. Het NH Helpt Antwoordapparaat is de hele week te bereiken op: 088-8 505 303.

Elke werkdag om 13.40 uur hoor je bij June Hoogcarspel een hulpvraag in haar radioprogramma June tot Twee. 

TVOp tv is NH Helpt ook te zien. Isabella Prins presenteert elke dinsdag om 17.10 uur het programma NH Helpt voor tv en online. 

Kijk alle uitzendingen HIER terug.