Ga naar Content

Gerelateerde videos

Met Stefan komt er weer een bioboer bij, maar om doelstelling te halen moeten er meer komen

Melkveehouder Stefan Köhne uit Middenbeemster twijfelde al langer aan het werken met chemische bestrijdingsmiddelen op zijn bedrijf. Toen het gebruik van reguliere mest aan banden werd gelegd maar er wel meer kunstmest gebruikt mocht worden, was voor hem de maat vol. Hij heeft met zijn hart gekozen voor biologisch. "Dat past gewoon beter bij mij."  

Lekker biologisch! - Foto: NH Media

Stefan heeft enkele jaren geleden het bedrijf met zo'n 100 melkkoeien overgenomen van zijn vader. Die geloofde niet in een andere aanpak en vond biologisch een beetje flauwekul. En ook op school leerde Stefan alleen over gangbaar en traditioneel. Maar diep in zijn hart voelde het niet goed. Sinds een jaar werkt Stefan aan de overgang naar biologisch.

"Van mij moeten de koeien oud worden, dan komen de kilo's vanzelf"

Aankomend bioboer Stefan Köhne

De boer gaat niet voor het grote geld en efficiency. Hij heeft liever gezonde koeien die een jaar langer meegaan, dan dieren die om de haverklap aan de antibiotica zitten. Volgens hem zijn het vooral de chemie- en mengvoederbedrijven die de gangbare boeren in een wurggreep houden. De financiële belangen zijn groot.

Jan Jaap Jantjes is al 27 jaar bioboer in de Eilandspolder - Foto: NH Media

Jan Jaap Jantjes is al 27 jaar geleden overgestapt op biologisch en heeft geen dag spijt gehad. Voor hem betekent biologisch een manier van leven. "Je moet vertrouwen op de natuur", aldus de biologische boer. Ook een koe heeft zijn eigen afweersysteem en daar moet je mee leren omgaan. Als boer moet je veel vaker op je intuïtie vertrouwen.

Het overstappen naar biologisch roept soms in de directe omgeving veel vragen en ongeloof op. Waarom zou je jezelf nog meer regels en beperkingen opleggen, vragen mensen zich af. Voor Stefan en Jan Jaap is dat geen probleem, want ze krijgen er veel voldoening voor terug. Met biologisch denken ze het uiteindelijk langer vol te houden. 

Lekkere borstels maken het leven van de koe leuker - Foto: NH Media

De provincie stimuleert boeren om de overstap te maken naar biologisch werken. Speciale gratis coaches moeten boeren helpen bij het kiezen voor een natuurlijke aanpak. Dat is hard nodig want het doel van 15 procent bioboeren in 2030 lijkt een onmogelijke opgave. Op dit moment werkt slechts 4,5 procent biologisch. 

Stefan en Jan Jaap vinden het jammer dat er de laatste tijd vooral aandacht is voor boze boeren die op de barricaden staan. Ze erkennen dat het niet altijd makkelijk is om een goede boterham te verdienen, maar vinden harde acties geen oplossing. Bovendien is volgens Jan Jaap en Stefan het overgrote deel van de boeren bereid om mee te denken over oplossingen.

De koeien krijgen biologisch voer - Foto: NH Media

Pak an Groen

Om de klimaatverandering te lijf te gaan komen steeds meer Noord-Hollanders in actie. Inwoners veranderen hun leefwijze, kopen verantwoord en isoleren hun huis. Ondernemers zien kansen en slaan nieuwe wegen in met duurzame producten en diensten. In het programma Pak An Groen kun je het iedere dinsdag zien op TV.

Reageren? Stuur een mail naar [email protected]