Ga naar Content

Telg van oude Zandvoortse familie vindt zijn roots: oorlogskind Michael keert terug

Eindelijk is de Engelse Michael Harvey (78) herenigd met zijn Zandvoortse familie. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog raakte zijn moeder zwanger van Leendert Terol. Afgelopen weekend bezocht Harvey - samen met zijn Nederlandse halfbroer - na al die jaren eindelijk het vissershuisje van hun vader Leendert. Een bijzonder moment.

De ondertussen overleden Leendert Terol had namelijk, zonder dat hij het waarschijnlijk zelf wist, een zoon verwekt in de oorlogsjaren bij een Engelse vrouw. De Terols uit Zandvoort hadden en hebben nog steeds de bijnaam Flakkie. Het is een oude familie uit het vissersdorp dat Zandvoort ooit was.

Als het nieuwe familielid Michael Harvey, de zee ziet en ruikt, voelt hij zich direct thuis. Ondanks dat hij zijn hele leven in het Engelse Northamptonshire heeft gewoond en tot voor vier jaar geleden niet eens wist dat er Zandvoorts bloed door zijn aderen stroomt. 

Tekst gaat door na de foto. 

Long lost brothers Michael Harvey en Leon Terol - Foto: NH Media / Geja Sikma

Bijnaam 'Flakkies'

Dat hij een echte 'Flakkie' is, is bewezen door DNA. Maar de moedervlekken, de 'flakkies' in zijn hals, zijn het zichtbare bewijs. Het zijn de vlekken waar de familie Terol haar bijnaam aan te danken heeft. Velen van hen hebben verspreid over het lichamen deze moedervlekken.

Michael was op zoek gegaan naar zijn biologische vader, toen na het overlijden van zijn moeder bleek dat de man die hem had opgevoed niet zijn biologisch vader was. Via de zoeksite MyHeritage kwam Michael in contact met Willem Borstel uit Zandvoort. Die doet al jaren onderzoek naar zijn eigen stamboom, en die van zijn vrouw en dochters. 

Willem wil het bijzondere verhaal heel graag vertellen. "Uit de resultaten van het DNA van mijn vrouw Mirjam en mijn dochters filterde ik al snel dat de echte vader van de Engelse Michael, een broer was van Lies Terol, ook wel Lies Flakkie genoemd in het dorp. En Lies Flakkie was de oma van mijn vrouw", schrijft hij in een relaas aan NH Nieuws. 

Tekst gaat door na de foto. 

Pasfoto van soldaat Leendert Terol en een foto van hem op latere leeftijd - Foto: Willem Borstel

Leendert Terol is één van de zestien kinderen van het Terol-gezin dat in het witte vissershuisje aan de Swaluëstraat woonde. Willem duikt het archief in en ontdekt dat Leendert vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog als machinist op een stoomschip naar Nederlands-Indië vertrok, maar niet meer kon terugkeren door de Duitse bezetting in Nederland. Hij belandt uiteindelijk bij de Prinses Irene Brigade, die in Canada wordt geformeerd. 

"Hij was tot tranen geroerd. Na 77 jaar komt Michael erachter dat zijn vader, niet zijn vader is. En niet veel later weet hij dat wel. Ga er maar aan staan"

Willem Borstel

Die brigade bereidt zich in 1944 in Engeland voor op de invasie van Europa in het Franse Normandië. Ze zijn gestationeerd op drie kilometer afstand van het dorp van de moeder van Michael. Het bloedonderzoek wijst uit dat zij en Leendert elkaar hebben liefgehad. 

"In juli 2022 heb ik Michael verteld dat ik zijn vader had gevonden. Hij was tot tranen geroerd. Na 77 jaar komt hij erachter dat zijn vader, zijn vader niet is. En niet veel later weet hij wie dat wel is. Ga er maar aan staan."

Tekst gaat door na de foto. 

Militaire Staat van Dienst van Leendert Terol, waaruit blijkt dat hij een oorlogsherdenkingskruis heeft ontvangen. - Foto: Willem Borstel

Willem is niet meer te stoppen in zijn onderzoek. Hij komt er ook achter dat Leendert Terol, die dus Nederland mede bevrijdde in 1945, na de oorlog nog een zoon heeft gekregen: Leon Terol uit Zoetermeer. De twee halfbroers Michael en Leon proberen elkaar sindsdien vaak op te zoeken.

Tijdens weer zo'n familiebezoek dartelen ze grappend en grollend om elkaar heen, alsof ze hun kinderjaren nog even willen inhalen. Het hele gezelschap, mét de kinderen en kleinkinderen van Michael Harvey, draagt een wit t-shirt met het Zandvoortse embleem. 'McFlakkie', hebben ze eronder laten drukken. De Engelse clan van de 'Flakkies' is thuis.

Vlnr: Mirjam Borstel, Willem Borstel, Michael Harvey en Leon Terol - Foto: NH Media / Geja Sikma

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]