Ga naar Content

Heksenjacht en trial by media: waarom we minderjarige verdachten vaak eerst blurren

Bankfraudeurs, verdachten van zware mishandelingen of vernielingen: minderjarigen worden in Bureau NH vaak eerst onherkenbaar getoond. Dat is niet voor niets, zegt het OM. "We willen voorkomen dat een heksenjacht ontstaat of dat ze al bij trial by media aan de schandpaal worden genageld."

Sinds de start van Bureau NH nu ruim driekwart jaar geleden worden veel minderjarige verdachten vaak eerst onherkenbaar in beeld gebracht. Dat roept geregeld veel vragen op, in zowel de mailbox als in comments op Facebook en Instagram. 'Waarom tonen jullie deze boeven niet meteen?' En 'zo leren deze criminelen het nooit'.

Tekst loopt door na geblurde verdachten.

- Foto:

Rechtszaken

Toch wordt door het Openbaar Ministerie zeer bewust gekozen om minderjarige verdachten vaak eerst te blurren. Frank Weijnen van het OM: "Bij minderjarigen weegt het belang van de privacy nog zwaarder dan bij andere verdachten en dat betekent dat we minderjarige verdachten bijna altijd éérst geblurd in beeld brengen."

"Bij minderjarigen weegt het belang van de privacy nog zwaarder dan bij andere verdachten"

Frank Weijnen, OM Noord-Holland

Naast dat afgewogen belang, is ook wettelijk vastgesteld dat rechtszaken bij minderjarigen vrijwel altijd niet openbaar zijn. "Daar mogen journalisten en ander publiek niet zomaar naartoe, de privacy van minderjarigen weegt ook daar nog zwaarder dan andere verdachten volgens de wet. Daar houden wij in opsporingsberichtgeving dus al rekening mee."

Heksenjacht en trial by media

Wat als we verdachten zonder 'zorgvuldige toets', zoals het OM dat omschrijft, herkenbaar in beeld brengen? Dat heeft nogal wat consequenties, zegt Weijnen. "Wat we willen voorkomen, is dat een heksenjacht ontstaat en dat mensen voor eigen rechter gaan spelen. Dat willen we niet. Dat een verdachte wordt herkend en dat de nacht erna allemaal stenen door de ruit gaan van de woning van de verdachte."

Daarnaast wil het OM voorkomen dat 'trial by media plaatsvindt'. "Iemand is onschuldig, totdat zijn schuld bewezen wordt. Dat is op dat moment nog niet zo.

En een derde aspect: "Beelden blijven vaak tot in lengte van dagen op internet rondzwerven en dat betekent dat hun privacyschending vaak heel lang duurt. Vandaar die erg zorgvuldige afweging van ons." 

Bankfraudeur

Een voorbeeld van een verdachte die een week geleden geblurd werd getoond, maar vandaag wél in vol ornaat is laten zien, is een bankfraudeur die in Bussum toesloeg.

Ook een vraag aan de redactie van Bureau NH?

Mail ons: [email protected]

Uitzending Bureau NH

Uitzending Bureau NH: vandaag hele dag op TV.

Meer Bureau NH