Ga naar Content

Veiling van iconisch Chinees restaurantschip pijnlijk voor familie Ho

Het was ooit een icoon van Den Helder: het Chinese restaurantschip North Palace. Maar na jaren van leegstand is er nog weinig over van het ooit zo populaire restaurant. Pogingen om het schip te verkopen hadden geen succes. En daarom gaat het, tot groot verdriet van de eigenaren, binnenkort naar de veiling. 

Chinese boot North Palace wordt geveild - Foto: NH Media

Er staan nog tafels en stoelen, spiegels versierd met draken, gouden details, een bar en zelfs nog een dienblad met bestek. Een typisch Chinees restaurant, maar door leegstand en vandalisme in slechte staat. Er is veel vernield, lekkage, schilderwerk bladdert af en er staan wat graffititeksten op de muur. 

In ruim tien jaar is er veel veranderd in het vroeger goedlopende restaurantschip. Het is pijnlijk voor de familie Ho, die nog steeds de eigenaar is. Jarenlang hoopten ze dat iemand het schip over wilde nemen en het zou opknappen, maar dat is niet gelukt. 

Veiling

"Hij wordt in mei geveild, na jarenlange inspanningen om de boot een tweede leven te laten krijgen", vertelt Andries Pruiksma, oud-buurman van de familie. Pruiksma heeft de familie de afgelopen jaren proberen te helpen met de verkoop, als oliemannetje, zoals hij zichzelf noemt. 

Pruiksma heeft zelf warme herinneringen aan het Chinese restaurant van ruim 1200 vierkante meter en vier verdiepingen. "Er zijn hier partijen gegeven, ik ken iemand die promoveerde en hier zijn feestje gaf. Kortom, het was een beroemd restaurant in Den Helder, omdat de kwaliteit van het eten geweldig was."

Tekst gaat door onder de foto

Restaurantschip North Palace in Den Helder - Foto: NH Media

Hoewel de familie Ho een opvolger vond voor het restaurant, in de vorm van een pachter, liep dat toch uit op een drama. "De eigenaar kreeg fysieke problemen en moest de zaak van de hand doen. Hij vond een pachter, die maakte er een wokrestaurant van. Dat liep zo geweldig goed dat de keuken het niet aankon. Hij moest personeel erbij, maar dat was er niet. Dus haalde hij ze uit China vandaan en daar kreeg hij bij controle een poffer (een bekeuring, red.) voor", legt Andries uit. 

Toch ging de pachter door met het personeel uit China. "En toen kreeg hij een jaar later een tweede poffer en die was 20 ruggen. Toen stopte hij er meteen mee en vroeg hij faillissement aan."

Pensioenvoorziening

Sindsdien lukt het Andries en de familie Ho niet om het schip te verkopen, voornamelijk omdat het verkocht wordt zónder ligplaats. Het is een groot drama voor de familie. "Het is de pensioenvoorziening van de eigenaar", vertelt Andries Pruiksma dan ook. In al die jaren zijn er dan wel verschillende geïnteresseerden langs geweest, maar niemand durfde het aan. En dat terwijl Pruiksma van mening is dat er echt nog wel iets te maken valt van het schip.

Tekst gaat door onder de foto

Restaurantschip North Palace in Den Helder - Foto: NH Media

"In mijn beleving is het bij deze huidige woningnood volstrekt gerechtvaardigd om na te denken hoe deze boot in te richten om jongeren te huisvesten. Mensen die bijvoorbeeld gescheiden zijn en tijdelijke opvang zoeken. Daar zou deze boot een uitstekende opvang voor zijn."

Pruiksma vervolgt: "Als ik over voldoende middelen zou beschikken dan zou ik dat schip kopen, helemaal leegtrekken en opnieuw opbouwen. Dan kunnen er 44 studio's in gemaakt worden met douche- en toiletruimten en een kookzone erin."

Dinsdag 28 mei wordt het restaurantschip geveild bij Troostwijk Auctions. De koper zal zelf een ligplaats voor het enorme schip moeten vinden.

Lees ook