Ga naar Content

Eindelijk nieuwe milieustraat in Haarlemmermeer, 'werd knellend probleem'

Een bezoek aan de milieustraat om een afgedankt bankstel, een kapotte koelkast of ander grofvuil te dumpen wordt voor veel Haarlemmermeerders binnenkort minder tijdrovend. Nu zijn ze nog aangewezen op de locatie in Rijsenhout of die in buurgemeente Heemstede, maar de gemeente wil een tweede stortplaats openen in Nieuw-Vennep.

De milieustraat in Rijsenhout is al jaren de enige in de gemeente Haarlemmermeer - Foto: Jur Engelchor

Haarlemmermeer is in oppervlakte een van de grootste gemeenten van Nederland, maar heeft toch maar één milieustraat: aan de Aarbergerweg in Rijsenhout, waar ook het hoofdkantoor van afvalinzamelaar Meerlanden is gevestigd. 

Uithoek

Omdat die locatie niet centraal maar in een uithoek van de gemeente ligt, kunnen Haarlemmermeerders ook terecht bij de milieustraat in Heemstede, die ook door Meerlanden wordt uitgebaat. Onder andere voor inwoners van de dorpen Spaarndam, De Liede, Vijfhuizen, Zwaanshoek en Cruquius is de locatie in Heemstede veel dichterbij en dus een aantrekkelijk alternatief. 

Maar door al dat Haarlemmermeerse grofvuil groeit de Heemsteedse milieustraat al jaren langzaam maar zeker uit z'n jasje. Inmiddels is dat jasje écht een paar maten te klein, want de helft van de bezoekers van de stortplaats in Heemstede komt uit Haarlemmermeer, schrijft de gemeente.

Alternatieve locaties

Ook bij de milieustraat in Rijsenhout is het de afgelopen jaren zoveel drukker geworden dat het college die locatie wilde uitbreiden. Toch is dat vanwege ruimtegebrek niet mogelijk, zo bleek al snel. De gemeente ging daarom op zoek naar alternatieve locaties en heeft haar oog nu laten vallen op een terrein aan de Luzerneweg in het westen van Nieuw-Vennep, aan de rand van bedrijventerrein Spoorzicht.

Volgens de gemeente blijkt uit onderzoek van een onafhankelijk adviesbureau dat die locatie gunstig is. Door de komst van de milieustraat zal het wat drukker worden op de Luzernestraat en andere wegen op Spoorzicht, maar de verkeersveiligheid komt niet in het geding. 

Bovendien is het terrein groot genoeg voor een rij wachtende auto's. Juist dat is in Heemstede een probleem, waar op zaterdag op de Cruquiusweg geregeld een file ontstaat. 

Opluchting

De verantwoordelijke wethouder Mariëtte Sedee-Schuitemaker is opgelucht dat aan de zoektocht een einde lijkt te zijn gekomen: "Het groeiende inwoneraantal maakt dit een noodzakelijke toevoeging. Het tekort aan milieustraten begon echt een knellend probleem te worden.”

Voor de nieuwe milieustraat wordt bijna een miljoen euro per jaar uitgetrokken. 

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]