Ga naar Content

Lintje voor Hoofddorpers die automobilisten trainen om uit zinkende auto te ontsnappen

Arjan Colijn en Peter de Jong zijn gisteravond benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor het voorkomen van verdrinkingen. De mannen leren volwassenen ontsnappen uit auto's die in het water zijn beland en gaven tot vorig jaar zwemles aan kinderen met bijvoorbeeld autisme of ADHD.

Peter de Jong en Arjan Colijn snijden de taart aan na de uitreiking van hun lintjes - Foto: Tristan De Jong

De burgemeester benoemde Arjan Colijn (57) en Peter de Jong (70) gisteravond in het gemeentehuis Taurusavenue in de Cruquiuszaal in Hoofddorp tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De mannen zijn bijna twintig jaar geleden begonnen met de cursus Mijn Auto Te Water. Tijdens deze training gaat een auto een aantal keren met een behoorlijke snelheid een zwembad in. Het doel: zo snel en veilig mogelijk uit de auto zien te ontsnappen. Achterin zitten twee vrijwilligers met duikervaring die uitleg geven en ingrijpen als het gevaarlijk wordt. 

In goede handen

Een van hun vele deelnemers is rijinstructeur Paul Schrama. "Ik was bang dat ik niet zou weten wat te doen als ik met mijn auto in het water zou belanden", vertelt hij aan NH. Toen het water tot zijn neus stond, vond hij dat 'best spannend'. "Maar ik wist dat ik in goede handen was." 

De belangrijkste les is om zo snel mogelijk in actie te komen. "Wat ze niet moeten doen, is in paniek raken", zegt Peter de Jong in onderstaande video. Daarin is te zien hoe de politie Kennemerland alle handvatten krijgt uitgelegd om uit de te water geraakte auto te ontvluchten. 

Tekst gaat verder onder video uit 2007 waarin de politie de cursus Mijn Auto Te Water volgt.

De paniek wordt door de cursus een stuk minder, vertelde politieagent Jeroen Koopman in de video. Waar hij na de eerste keer te water gaan nog een lichte paniekreactie kreeg, verdween dat gevoel naarmate de cursus vorderde.

Dat is van groot belang, benadrukt de burgemeester in haar speech. "Juist die paniek veroorzaakt dat mensen niet méér kunnen doen." Als burgemeester met nogal wat wegen langs een vaart of kanaal, wordt ze regelmatig geconfronteerd met auto’s die te water raken", vertelt ze in haar speech. 

Stappenplan: wat te doen als je met auto en al in het water bent beland?

  1. De verlichting van de auto aanzetten
  2. De gordel losmaken en desnoods doorsnijden
  3. Zo snel mogelijk het raam openen
  4. Rustig de auto verlaten zodat deze niet kantelt

Zo botsten gisteren twee auto's tegen elkaar aan, waarna een van hen in de sloot langs de Opaallaan in Hoofddorp belandde. Een andere automobilist verloor vorige maand de macht over het stuur, waarna de auto ondersteboven in de sloot langs de Drie Merenweg in Vijfhuizen belandde. Ook eind januari kwam een auto op zijn kop in het water naast de Hoofdweg in Hoofddorp terecht. Deze bestuurder werd verdacht van rijden onder invloed. 

De mannen krijgen dit lintje niet alleen vanwege hun cursus Mijn Auto Te Water, maar ook omdat zij zich jarenlang hebben ingezet voor kinderen die moeite hadden met leren zwemmen. In 2001 richtten ze zwemschool De Meer Zwemmers op. Daar werd tegen gereduceerde tarieven zwemles gegeven aan kleine groepen en soms ook een-op-een.

Vrijwilligers

Deze zwemlessen gaven ze met vele andere vrijwilligers. De mannen liepen tegen beperkingen van de huidige arbeidsmarkt aan: er zijn minder zweminstructeurs en daarmee ook minder vrijwillige zweminstructeurs. In juli 2023 hebben ze een punt moeten zetten achter deze zwemschool. 

Paul Schrama's zoon was een van hun eerste leerlingen. De kinderen hadden bijvoorbeeld autisme, adhd, epilepsie of angst. "Dan vinden ze zwemmen in een groep soms lastig", legt Paul uit, die zelf ook bij hen als vrijwillige zwemlesinstructeur heeft gewerkt. 

Meer dan 500 kinderen hebben bij hen hun zwemdiploma gehaald. "Het is jammer", zegt Tristan de Jong, Peters zoon. "Maar we moeten het ook positief bekijken en vieren dat ze zoveel kinderen les hebben gegeven die niet in het reguliere zwemonderwijs terechtkonden. 

Tristan heeft, Arjans vrouw en een instructeur bij Mijn Auto Te Water hebben de lintjes voor Peter en Arjan aangevraagd. "Het is gewoon prachtig om ze in het zonnetje te kunnen zetten."

De burgemeester geeft een speech over Peter de Jong en Arjan Colijn - Foto: Tristan De Jong

Bekijk hieronder wie nog meer een lintje heeft gekregen in de provincie.

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook