Ga naar Content

Eerste lichting vliegtuigmonteurs nieuwe stijl krijgt diploma: "Blijf een jaar of 30 hangen"

Vakantie opnemen of een dagje vrij. Het klinkt als een recht voor iedere werknemer, maar voor vliegtuigmonteurs op Schiphol is dit lang niet altijd het geval. Er is al lange tijd een groot tekort aan technici. Daarom startte onderhoudsbedrijf Regional Jet Center een opleidingstraject om nieuw personeel te werven. Vandaag studeerde de eerste klas af.  

Nieuw werk- en leertraject moet vliegtuigmonteurs binnenhalen op Schiphol - NH Nieuws

Met dit nieuwe traject krijgen de studenten al betaald en kunnen ze tijdens hun werk de rest van hun zogeheten modules halen die nodig zijn om echt aan de slag te gaan. Vergelijkbaar met coschappen in de medische wereld. Een afgeronde mbo-opleiding Luchtvaarttechniek is namelijk niet genoeg. 

"Je bent klaar, maar je bent er nog niet", zegt de net geslaagde Daan Adams. Normaal gesproken moeten studenten dit op eigen initiatief doen, naast hun werk én moeten ze het zelf bekostigen. En dat is pittig. 

Lees ook

Het zorgt bij veel studenten voor een drempel om überhaupt voor het vak te kiezen. Bij andere technische banen kun je vaak zo aan de slag.

Het onderhoudsbedrijf Regional Jet Center, dat het onderhoud doet van KLM Cityhopper, is dit traject gestart vanwege de grote personeelstekorten. "Verloven konden we niet geven en dat is niet leuk. Je wil niet zeggen: 'sorry je kunt niet op vakantie'. Maar met de uitstroom die met dit traject de komende jaren op gang komt, dan zouden we naar de toekomst toe goed geborgd moeten zijn", zegt manager Olaf Hoftijzer. 

Weglopen

"Het is een groot succes op kleine schaal", zegt vakbondsman Piet Visser (NVLT). Hij vreest wel dat de technici zomaar zouden kunnen overstappen naar andere werkgevers. "Als bij KLM de tekorten gaan oplopen bestaat de kans dat de net opgeleide mensen overstappen naar KLM", zegt hij. 

Ook Hoftijzer van Regional Jet Center ziet dat probleem. "Ik ben niet gek, maar het is niet erg als mensen iets anders gaan doen. We zijn druk bezig om te zorgen dat we een aantrekkelijke werkgever zijn", zegt hij. 

Voor de pas afgestudeerde studenten heeft Hoftijzer nog een mededeling: "Blijf hier alsjeblieft nog een jaartje of 30 hangen."

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]