Ga naar Content

Vier broers en zussen uit één gezin onderscheiden voor 200 jaar vrijwilligerswerk

Vier broers en zussen uit hetzelfde Amstelveense gezin zijn vanochtend benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Ze zijn een halve eeuw geleden één voor één vrijwilliger bij De Schakel in Amstelveen geworden, een vrijetijdsvereniging voor mensen met een verstandelijke beperking. 

De burgemeester en de gehuldigde familieleden - Foto: Hugo van der Kooij

Burgemeester Tjapko Poppens benoemde de vier familieleden vanmorgen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Doorgewinterde vrijwilliger Hugo van der Kooij heeft de broers en zussen voorgedragen voor een lintje. Hij is zelf ook al vijftig jaar vrijwilliger bij De Schakel.

Hugo overtuigde zijn vriend Harrie om vrijwilliger bij De Schakel te worden. Al snel volgden Karin, Tom en Dea. "Mensen met een beperking zijn voorzien van een enorme spontaniteit", vertelt Hugo. "Dat werkt heel aanstekelijk."

Baan opzeggen

Deze spontaniteit was zelfs zo aanstekelijk dat drie van de vier hun baan opzegden. Karin werkte op het postkantoor en de andere drie bij KLM, maar de blauwe harten van de twee broers werden al snel gestolen.

Harrie, Karin en Tom gingen bij Ons Tweede Thuis aan de slag. De kennis die ze hier opdeden, konden ze bij hun vrijwilligerswerk goed gebruiken, vertelde de burgemeester in zijn speech.

Vrijetijdsvereniging De Schakel ontstond 55 jaar geleden. Omdat er zo weinig voor hun kinderen te doen was, organiseerden ouders van kinderen met een beperking knutseldagen in eigen woonkamers. De groep deelnemers werd al snel te groot, waardoor er een doorstart kwam in het dagcentrum van Ons Tweede Thuis.

"Zonder deze activiteiten zou hun wereld kleiner en minder sociaal zijn"

Tjapko Poppens, burgemeester AMstelveen

De vrijwilligers en mensen met een verstandelijke beperking gaan samen op vakantie, maken uitstapjes of gaan bijvoorbeeld dansen. "Het ontlast de ouders en zeker zo belangrijk: de deelnemers hebben plezier", vertelde de burgemeester in zijn speech. "Zonder deze activiteiten zou hun wereld kleiner en minder sociaal zijn."

Maar ook de vrijwilligers hebben hier in die jaren veel zingeving uit gehaald. De broers en zussen komen uit een hecht gezin van tien kinderen, vertelt Hugo. "Het is er met de paplepel is ingegoten om vrijwilligerswerk te doen, maar de harten zijn ook echt veroverd door de mensen daar. We hebben de mensen zien opgroeien, en samen lief en leed meegemaakt."

Maar de harten zijn niet alleen veroverd door de mensen met een beperking. Hugo en Karin kregen namelijk al snel verkering en zijn inmiddels al jaren getrouwd.

Zie hieronder een video van NH waarin de vrijwilligers vrijetijdsvereniging De Schakel na de coronaperiode eindelijk weer met mensen met een beperking gingen zwemmen.

Eindelijk weer zwemmen! - NH Nieuws

Bekijk hieronder wie nog meer een lintje heeft gekregen in de provincie.

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]