Ga naar Content

Flevolandse gemeenten willen dat spreidingswet opvang asielzoekers er komt

Foto: RPO

Vijf van de zes Flevolandse gemeenten geven aan voorstander te zijn van de spreidingswet en hopen dat die wordt aangenomen in de Eerste Kamer. Alleen de gemeente Urk neemt geen standpunt in. Urk geeft aan de stemming af te wachten. De wet kan er in theorie voor zorgen dat Flevoland minder asielzoekers moet opvangen dan het nu doet.

In de Eerste Kamer wordt maandag en dinsdag de omstreden wet behandeld die gemeenten in het uiterste geval kan dwingen om asielzoekers op te vangen.

Afgelopen november werd duidelijk dat 45 gemeenten volgens het COA weinig tot niets deden aan de huisvesting van statushouders en asielopvang.

Volgens de burgemeester van Dronten, Jean Paul Gebben, gaat de wet ervoor zorgen dat asielzoekers evenredig verdeeld gaan worden over Nederland. "In Flevoland worden nu veertien keer zoveel statushouders per duizend inwoners opgevangen dan in Zuid-Holland."

Geen noodopvang meer

Als de wet wordt aangenomen is een noodopvang zoals nu in Biddinghuizen niet meer nodig, aldus Gebben. Hij gaat dinsdag naar Den Haag om een petitie aan de Eerste Kamer aan te bieden waarin benadrukt wordt hoe belangrijk de wet is.

De gemeenten regelen nu onderling hoeveel en waar statushouders worden opgevangen, kijkend naar wat mogelijk is per gemeente. Zo vangt Urk geen statushouders op, maar wel meer Oekraïners dan andere gemeenten. Volgens Gebben is dat één van de successen van de opvang in Flevoland.

Nauwelijks goed te doen

De gemeente Almere is ook groot voorstander van de spreidingswet. Wethouder Froukje de Jong laat weten dat Almere meer asielzoekers opvangt dan er van ze verwacht wordt en daardoor nauwelijks in staat is om dat op een goede manier te doen. Volgens haar komt dat omdat te weinig gemeenten asielzoekers opvangen.

Ook de burgemeester van Zeewolde, Gerrit Jan Gorter, vindt dat de wet nodig is om een goede verhouding in Nederland te krijgen en het niet te laten bij gemeente die zich daar extra voor hebben ingezet. De gemeenten Lelystad en Noordoostpolder scharen zich achter de reactie van burgemeester Gebben.

Volgende week dinsdag vindt de stemming over de spreidingswet plaats.