Ga naar Content
Noord-Holland

Uniek orgel in Oosterland voorbeeld voor Duitse orgelbouwers

30 mei 2013, 16.24 uur · Aangepast 30 mei 2013, 16.46 uur
Door: · Foto: NH Nieuws/Geja Sikma

OOSTERLAND Duitse orgelbouwers hebben elke pijp en alle toetsen van het unieke exemplaar van de Teschemacher orgel uit de Michaëlskerk in Oosterland bestudeerd. Hierdoor kunnen ze een orgel van dezelfde makelij restaureren.

In de kelder van een museum in Keulen zijn onlangs de vele onderdelen van het zeldzame orgel gevonden. Als een puzzel proberen de restaurateurs het weer in elkaar te zetten. Slechts een paar orgels kunnen als voorbeeld dienen. Er zijn nog maar een paar van dergelijke orgels overgebleven. Veel zijn gesneuveld aan het eind van WOII bij de vele bombardementen op en rondom Keulen, waar Teschemacher in de 18de eeuw de orgels bouwde. 

Puzzel
Het exemplaar in Oosterland is heel erg geschikt als voorbeeld voor de puzzel die de Duitse orgelbouwers moeten maken van de duizenden onderdelen van hun gevonden Teschemacher orgel. Het orgel in de Michaëlskerk is in bijna perfecte staat.

Het muziekinstrument, dat van oorsprong helemaal geen kerkorgel was, is van de rijke Amsterdamse familie Van der Poll geweest.  Via een kerk in Velsen is het in Oosterland terecht gekomen. Daar wordt het bespeeld door organist Kees Klein.

De Duitse orgelmaker Hans Wolfgang Theobald kon er maar niet met zijn handen vanaf blijven ...