Ga naar Content

Grote brand in huisvuilcentrale Alkmaar (met video)

ALKMAAR In de huisvuilcentrale aan de Jadestraat in Alkmaar woedde zondagochtend een grote brand. Dat meldde de Veiligheidsregio Nood-Holland-Noord.

De brandweer rukte met groot materieel uit. De brand woedde in het procesgebouw, waar turbines staan die afvalwarmte omzetten in elektriciteit. De turbine was vastgelopen waardoor een steekvlam via een uitlaatklep een deel van het dak van het gebouw in brand zette. Bij de brand raakte niemand gewond.

De materiële schade is behoorlijk groot. Er zal een geheel nieuwe biogasinstallatie geïnstalleerd moeten worden, waardoor dat 'groene' deel van de centrale drie maanden stil ligt. Andere processen in de huisvuilcentrale kunnen gewoon worden voortgezet.

Bewoners in de omgeving van Heiloo en Akersloot kregen het advies ramen en deuren dicht te houden omdat door de windrichting daar veel rook van de brand heen waaide. Ook ventilatoren moesten uit.

Kort na 09.00 uur werden de rookwolken iets minder en rond 09.30 uur mochten de ramen weer open, meldde de Veiligheidsregio:

#Brand #huisvuilcentrale #Jadestraat 1 #Alkmaar: Van grote rookontwikkeling geen sprake meer; inwoners kunnen ramen/deuren dan ook openen.

— Veiligheidsregio NHN (@vrnhn) July 21, 2013

Toch duurde het nog tot 11.00 uur voor het sein Brand Meester gegeven kon worden.

De veiligheidsregio liet later weten dat de rook geen schadelijke stoffen bevatte, hoewel het inademen van rook natuurlijk nooit gezond is.