Ga naar Content
Noord-Holland

Kunstenaar Aart Roos (90) overleden

17 november 2009, 12.29 uur
Door: · Foto:

PURMEREND In zijn woonplaats Purmerend is zondag beeldend kunstenaar Aart Roos op 90-jarige leeftijd overleden. Dat is dinsdag bekend gemaakt.

Aart Roos werd al snel na de oorlog bekend met onder meer expressionistische en monumentale schilderijen, maar vervaardigde ook gouaches, tekeningen en muurschilderingen.
Stedelijk Museum
Het Stedelijk Museum Amsterdam kocht een groot aantal werken van hem aan, evenals andere musea en instellingen. Van 1968 tot 1980 was Aart Roos docent monumentale kunst aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag.
Muurschildering
In de Timorschool in Amsterdam maakte hij de vijftien meter lange muurschildering 'Vogels en Bloemen' (1961). In 2006 kwam dat kunstwerk in het nieuws, omdat de muur onder de slopershamer dreigde te bezwijken. Dankzij veel publiciteit in kranten en op televisie en een petitie die werd ondertekend door zo'n honderd prominente Nederlandse kunstenaars en schrijvers bleef de muur behouden. Ondertekenaars waren onder anderen Jan Wolkers, Remco Campert, Jeroen Henneman, Marlene Dumas, Jan Cremer en Cees Nooteboom. Later werd de muur zelfs gerestaureerd.
In 2010 zal een biografie over Aart Roos verschijnen, geschreven door kunsthistoricus Henk Heijnen. Website Aart Roos