Ga naar Content
Noord-Holland

Wat wil Wendy weten: hoe hou je een rauw en een gekookt ei uit elkaar...?

14 mei 2014, 12.02 uur · Aangepast 14 mei 2014, 13.43 uur
Door: · Foto:

AMSTERDAM Wie (met Pasen) eieren beschildert kan een rauw en een gekookt ei heel gemakkelijk uit elkaar houden. Maar als je dat niet doet, hoe kun je dan het ene van het andere onderscheiden.

Aan de telefoon deze ochtend Roy van der Ploeg van het voedingscentrum. Hij zegt dat je het verschil tussen een rauw en een gekookt ei kunt zien met een heel simpel trucje. Je legt het ei op een gladde ondergrond en laat het liggend tollen. Vervolgens leg je je vinger voor een tel op het ei. Draait het ei daarna door, dan is het een rauw ei. Als het ei stopt met draaien, is het ei gekookt.

Volgens Roy is er verschil omdat de inhoud van een gekookt ei een vaste massa heeft van binnen. Door die vaste massa zal het eerder stoppen. Bij een rauw ei zit de inhoud los en draait de inhoud onafhankelijk van de schil. Dit zorgt ervoor dat een rauw ei zal blijven doortollen.

Over de houdbaarheid van eieren heeft Roy ook een trucje. Pak een glas water en doe daar het ei in. Een vers ei zakt naar de bodem, een oud ei blijft drijven. Dit komt dan weer omdat het ei lucht vormt naarmate het ouder wordt.

Beluister hier het fragment van woensdag 14 mei: abc5media_audio_0

'Wat wil Wendy weten...?' Is een vraag van Wendy Duivenvoorde die ze elke dag 06.00 en 09.00 uur behandelt in Spitstijd van RTV NH.

Wil jij ook iets weten? Schrijf je vraag op of maak een foto met een korte beschrijving en Twitter deze naar #nhspitstijd. Mailen kan ook naar [email protected].

Maandag wasdag: tante Ria van de Wasserette is om de week op maandag te gast in de uitzending voor alle wasgoed gerelateerde vragen!