Ga naar Content

AIVD: in Huizen wonen veel geradicaliseerde moslims

HUIZEN De gemeente Huizen is volgens de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst één van de tien Nederlandse gemeenten waar aanzienlijk meer geradicaliseerde moslims wonen dan elders.

De burgemeester van Huizen, Fons Hertog, hoorde eind 2013 dat zijn gemeente één van de tien gemeenten op deze lijst is. Onder meer de Zuid-Hollandse gemeenten Gouda en Delft staan ook op de lijst.

De Huizer burgemeester informeerde de raad enkele malen vertrouwelijk over het overleg dat hij geregeld had over de kwestie met de ministeries van Veiligheid en Binnenlandse Zaken. Hij wilde geen paniek veroorzaken, maar liet in juli weten dat hij vermoedde dat een enkele Huizer mogelijk in Syrië verbleef. "Ik zie het nieuws en lees de verhalen. Dat baart ook mij zorgen'.

Effectieve aanpak
Hij wil dat Huizenaren meehelpen bij 'een effectieve aanpak'. Daarom waarschuwde hij inwoners van zijn gemeente in juni al alert te zijn op verdacht gedrag van potentiële jihadgangers.

Hertog kreeg vrijdagmiddag een ambtsbericht dat de twee gezinnen wilden vertrekken. Daarop besloot hij samen met politie en justitie in te grijpen. Enkele fracties in de Huizer gemeenteraad willen weten waarom zij daar niet tijdig over zijn geïnformeerd.