Ga naar Content

Chauffeur MH17-rouwstoet blikt terug: "Nu zit ik weer in die stoet, om stil van te worden"

AMSTERDAM "Ik vond het een eer om het te doen, dat ik hiervoor gevraagd ben." Herman Korenwinder was één van de chauffeurs in de rouwstoet die de slachtoffers van de MH17 van Eindhoven naar Hilversum bracht.

"Het was ongelofelijk hoeveel mensen die langs de straat aan het kijken waren naar de stoet. Bij vertrek uit Eindhoven stond er een X-aantal mensen langs de weg. Maar zodra je de snelweg opdraait zijn het er duizenden. Een lint van mensen van Eindhoven tot aan Hilversum. Van A tot Z indrukwekkend. Er waren mensen die begonnen te klappen en die bloemen gooiden. Ik kreeg er tranen van in mijn ogen", aldus Korenwinder.

Korenwinder kan zich de rit naar Hilversum nog heel goed herinneren. "Auto's stopten op de snelweg. Als ik er over praat zit ik er weer in hoor, in die stoet. Ik heb tijdens het rijden een keer hardop gezegd: 'ik weet niet wie ik achterin heb, ik weet niet of je me kan horen, maar je moest eigenlijk eens kunnen zien wat er nu gebeurt"

Klikken van de hakken
Niet het rijden in de stoet, maar het in de rouwauto zetten van de doodskisten heeft een enorme impact gehad op de chauffeur. "Wat het meeste indruk op mij heeft gemaakt, waren de hakken van de soldaten op het moment dat ze aan kwamen lopen. Vanuit het vliegtuig naar de auto toe. Doodse stilte, je hoort alleen het klakken van de hakken." 

Om de slachtoffers van de ramp te eren hebben wij een online-herdenkingsmonument gelanceerd. Op de pagina staan kleine biografieën van alle bij de vliegramp betrokken Noord-Hollanders. Bezoek de MH17-herdenkingspagina. 

abc5media_video_0