Ga naar Content
HILVERSUM

IJsvogel maakt comeback in Noord-Holland; Naarden blijkt heuse 'ijsvogelstad'

11 december 2014, 18.33 uur
Door: · Foto: Jeroen Stel

HILVERSUM De ijsvogel is met een comeback bezig in Noord-Holland. Dat blijkt uit nieuwe tellingen van leden van de IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek. Naarden blijkt zelfs een heuse 'ijsvogelstad' te zijn.

De afgelopen jaren is het aantal paartjes in heel Noord-Holland meer dan verdubbeld: van 40 naar 100. Toen de werkgroep in maart van dit jaar in het Gooi, de Vechtstreek en de Westelijke Eempolder de ijsvogels telde, bleken er al meer rond te vliegen dan verwacht. Daarom sprak de werkgroep de verwachting uit dat er in dat gebied al snel 25 paartjes zouden rondvliegen. Nu blijkt zelfs dat het er nog meer zijn: 41 paartjes.

Alleen in 2007 (51) en 2008 (71) werden meer paartjes geteld. Vergeleken met vorig jaar is de toename gigantisch, want in 2013 werden er slechts 11 paartjes geteld. Vooral Naarden blijkt een uitstekende broedplaats. Van de 18 paartjes die hun heil zochten in Het Gooi, streek de helft in het vestingsstadje neer. Volgens de werkgroep begint Naarden daarmee een echte 'ijsvogelstad' te worden.

Zachte winter
Het klinkt tegenstrijdig, maar de IJsvogelwerkgroep concludeert dat de zeer zachte winter van grote waarde geweest voor de ijsvogelstand in de regio. Het zachte winterweer heeft er bovendien voor gezorgd dat veel ijsvogelpaartjes niet twee, maar drie jongen konden grootbrengen.

Voorspeld werd ook dat door het gunstige winterklimaat veel ijsvogels eerder tot broeden zouden komen. Daardoor was de kans groot dat veel ijsvogels niet twee, maar hopelijk drie broedsels konden grootbrengen. Ook die voorspelling is uitgekomen. Uit het onderzoek van de IJsvogelwerkgroep blijkt dat van de 41 broedparen 74% ook een derde broedsel heeft gemaakt. Dat is veel meer dan gemiddeld.