Ga naar Content
Noord-Holland

Enkhuizen eert veteranen met eerste Dutch Wall of Honour

3 februari 2015, 13.45 uur · Aangepast 3 februari 2015, 16.52 uur
Door: · Foto: Gemeente Enkhuizen

ENKHUIZEN Een witte anjer met een boodschap of een naam op de Dutch Wall of Honour: Op die manier krijgen veteranen dit jaar extra waardering voor hun inzet tijdens oorlog en vredesmissies. De eerste 'wall' staat in Enkhuizen en wordt zaterdag in gebruik genomen. "Geweldig initiatief", vindt Libanon-veteraan Harry Morsink.

"We hebben onze veteranen veel te lang vergeten en genegeerd alsof het vanzelfsprekend was dat zij hun leven op het spel zetten voor de vrede", zegt burgemeester Jan Baas van Enkhuizen. "Om al die mensen die niet naar Veteranendag kunnen komen en toch hun waardering of eerbetoon willen willen uiten is de 'wall' een hele mooi kans."

Verwerken
Harry Morsink uit Enkhuizen is heel blij met het initiatief en de erkenning: "Het raakt me heel diep als mijn naam op die Wall of Honour zou komen te staan." Morsink diende in 1981 tijdens een vredesmissie in Libanon. "Ik ging daar als 18-jarige vrijwillig naartoe, zonder te weten wat ons te wachten stond." Eenmaal terug in Nederland mocht Morsink het zelf uit zoeken: "Aan een medaille heb je niets, ik heb het allemaal zelf moeten verwerken."

Burgemeester Jan Baas van Enkhuizen plaatst zaterdag om 15:00 uur in het stadhuis de eerste anjer in de Dutch Wall of Honour samen met Bart Hoitink, inspecteur-generaal van de strijdkrachten. Later krijgen ook andere gemeenten, waar onder Medemblik, een eigen doek waarop mensen hun boodschap kwijt kunnen. De Walls of Honour worden op 27 juni in Den Haag opgehangen tussen het centraal station en het Malieveld waar de landelijk Veteranendag wordt gehouden.