Ga naar Content
HOORN

VOC-schip Halve Maen opnieuw naar 'de beurs'

3 april 2015, 12.25 uur · Aangepast 3 april 2015, 13.20 uur
Door: · Foto: Gemeente Hoorn

HOORN Olympisch zeilkampioen Lobke Berkhout uit Hoorn ziet zichzelf al staan aan het roer van het VOC-schip de Halve Maen. De kans is groot dat Berkhout ooit daadwerkelijk meezeilt, want vanmiddag koopt zij het eerste aandeel in het schip dat op 23 mei aankomt in Hoorn.

Lobke Berkhout start de verkoopcampagne van 500 aandelen in het schip. Met de opbrengst hoopt het Westfries Museum de exploitatie van het museumschip te kunnen betalen. 

De VOC was de eerste onderneming ter wereld die werd gefinancierd met de uitgifte van aandelen. Het oudste aandeel ter wereld, een aandeel van de VOC-Kamer Enkhuizen uit 1606 wordt bewaard in het Westfries Archief. Die is vanaf november 2015 te zien in het Westfries Museum.

Nieuw Nederland
Het aandeel in de Halve Maen is ontworpen door kunstenares Leentje Linders. In haar ontwerp heeft ze niet alleen het schip, maar ook fragmenten van een oude kaart van Nieuw Nederland en de tekst van een 17e-eeuws VOC-aandeel verwerkt.

Wie een aandeel koopt, krijgt bovendien een uitnodiging voor een speciale rondleiding op de Halve Maen. Daarnaast loten alle aandeelhouders mee om mee te mogen zeilen met het schip.

Foto: Westfries Museum