Ga naar Content
Noord-Holland

Hoe gevaarlijk is tuberculose en hoe kan je het krijgen? 7 vragen en antwoorden

17 april 2015, 10.31 uur · Aangepast 17 april 2015, 11.38 uur
Door: · Foto: ANP

ZAANDAM Een leerling op het Regio College in Zaandam is besmet met open tuberculose. Wat is tuberculose precies, hoe kan je het krijgen en is het te behandelen? . Wij hebben een aantal vragen en antwoorden voor je op een rijtje gezet.

Lees ook: Open tuberculose bij leerling Regio College Zaandam, docenten besmet

1. Wat is tuberculose?
Tuberculose, ook wel tbc genoemd, is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de tuberkelbacterie (tbc-bacterie). Een infectie met deze bacterie kan ernstige ontstekingen veroorzaken. Tuberculose kan overal in het lichaam voorkomen maar de meest voorkomende vorm is longtuberculose.

Longtuberculose kan besmettelijk zijn. Als een tbc-patiënt niet of niet goed wordt behandeld kan de ziekte dodelijk zijn. Tuberculose komt regelmatig voor in Nederland. Jaarlijks zijn er in Nederland ongeveer 1100 nieuwe patiënten.

2. Wat zijn de ziekteverschijnselen?
Iemand kan geïnfecteerd zijn met de tuberkelbacterie zonder dat hij daar iets van merkt. Ongeveer één op de tien mensen die geïnfecteerd raken wordt ook daadwerkelijk ziek. Als mensen ziek worden kunnen de volgende klachten optreden: langdurig hoesten, vermagering, vermoeidheid, koorts, nachtzweten, gebrek aan eetlust en soms het ophoesten van bloed.

Iemand met deze klachten moet zich zo snel mogelijk melden bij zijn huisarts of de afdeling tbc-bestrijding van de GGD. Tuberculose kan naast de longen ook elders in het lichaam voorkomen (bijvoorbeeld klier- of bottuberculose). In dat geval kunnen ook andere klachten optreden. 

3. Hoe kun je tuberculose krijgen?
De tuberculosebacterie verspreidt zich door de lucht. Wanneer een patiënt met besmettelijke longtuberculose hoest en niest, kunnen de bacteriën uit de longen vrijkomen. Als een ander deze bacteriën inademt, kan hij/zij worden besmet.

Tuberculose wordt niet overgebracht door het aanraken van de patiënten. Meestal zijn mensen twee à drie weken na de start van de medicijnkuur niet meer besmettelijk. Tuberculose buiten de longen is onder normale omstandigheden niet besmettelijk.

4. Wie kan het krijgen?
Het risico op tuberculose is afhankelijk van de kans om geïnfecteerd te raken en de persoonlijke weerstand tegen het ontwikkelen van ziekte. Personen die vaak en lang in dezelfde ruimte verblijven als mensen met besmettelijke tuberculose, bijvoorbeeld gezinsleden, lopen de grootste kans op infectie.

Maar lang niet iedereen die in contact is gekomen met de tbc-bacterie krijgt tuberculose. Vaak zijn er voldoende afweerstoffen in het lichaam om te voorkomen dat iemand geïnfecteerd raakt en ziekte ontwikkelt. 

5. Hoe kan het worden voorkomen?
Het is belangrijk dat mensen met besmettelijke tuberculose zo snel mogelijk worden opgespoord en behandeld. Goede hoesthygiëne is heel belangrijk.Dat betekent een zakdoek voor de mond en het hoofd afwenden bij niezen of hoesten. In sommige situaties is het dragen van een mond-neusmasker zinvol.

Er is een tuberculosevaccin. Dit vaccin heet BCG. Deze vaccinatie voorkomt niet dat iemand tuberculose krijgt maar voorkomt wel de mogelijk ernstige gevolgen van tuberculose, zoals hersenvliesontsteking. De vaccinatie wordt in Nederland niet standaard gegeven omdat tuberculose in Nederland weinig voorkomt. 

6. Is het te behandelen?
Ja, tuberculose is over het algemeen goed te behandelen met de medicijnen die tegenwoordig beschikbaar zijn. Een medicijnenkuur is lang en intensief: een patiënt moet tenminste 6 maanden lang elke dag verschillende medicijnen slikken.

7. Kan iemand met tuberculose naar school of werk?
Iemand met besmettelijke tuberculose mag niet naar werk of school totdat na onderzoek blijkt dat de besmettelijke periode voorbij is. De meeste patiënten kunnen tijdens de medicijnenkuur wel aan het werk gaan of naar school. 

(Bron: RIVM)