Ga naar Content
Noord-Holland

Cengiz Gürz eist hart van overleden zoon Ihsan terug: "Het hoort bij zijn lichaam"

25 april 2015, 16.25 uur · Aangepast 25 april 2015, 17.46 uur
Door: · Foto:

IJMUIDEN De vader de in 2011 overleden Ihsan Gürz eist via de rechter het hart van zijn zoon op. Het hart ontbrak in het lichaam dat destijds aan de familie werd overgedragen.

Ihsan Gürz overleed op 3 juli 2011 op 22-jarige leeftijd in een IJmuidense cel. Hij werd eerder die dag met geweld aangehouden door de Beverwijkse politie nadat hij 'amok maakte' in een eetgelegenheid. Op het politiebureau in IJmuiden ging zijn gezondheid snel achteruit en hij overleed tegen de ochtend.

Hartafwijking
Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is Ihsan overleden aan een hartafwijking in combinatie met cocaïnegebruik. De familie van Ihsan heeft dat nooit geloofd, zij wijten de doodsoorzaak aan politiegeweld en het niet verlenen van medische zorg. Het gerechtshof heeft vorig jaar het verzoek van de familie om agenten te vervolgen afgewezen.

Procedure
Vader Cengiz Gürz is nu een procedure gestart om het hart terug te krijgen. Het hart is bij een autopsie in Turkije niet in het lichaam aangetroffen. "Ik wil het hart terughebben om het bij hem te begraven. Ik heb daar recht op", vertelt hij. Ook wil hij de videobeelden uit de politiecel van Ihsan in zijn bezit krijgen.abc5media_audio_0

Zijn advocaat Max Moszkowicz jr. heeft de rapporten over Ihsan ter beoordeling aan een patholoog-anatoom in Breda voorgelegd.