Ga naar Content
Noord-Holland

Protest: Greenpeace dropt zwerfkeien op zeebodem bij Den Helder

12 mei 2015, 09.35 uur · Aangepast 12 mei 2015, 11.26 uur
Door: · Foto: Greenpeace

DEN HELDER Duikers van milieuorganisatie Greenpeace krijgen een zware dag: op enkele tientallen kilometers uit de kust van Den Helder, in natuurgebied de Klaverbank, leggen zij vandaag grote zwerfkeien in de Noordzee.

De actie is bedoeld als protest tegen het 'gebrek aan daadkracht van de Nederlandse regering om de Noordzeenatuur te beschermen'. Zwerfkeien, die de meeste mensen vooral kennen van hunebedden, komen van nature voor in de Klaverbank en hebben volgens de organisatie een belangrijke functie. "Op stenen, kiezels en grind leven veel planten en dieren", aldus Greenpeace. 

Ook in 2011 legde Greenpeace zwerfkeien op de zeebodem bij de Klaverbank. "Er ligt nu al vier jaar een plan, maar dat is nog steeds niet ingevoerd." Niet iedereen is blij met de actie. Vissers vrezen dat de loodzware keien hun netten verwoesten. 

Lees ook: Greenpeace markeert Klaverbank

Volgens Greenpeace worden de coördinaten van de locatie waar de stenen in zee worden gegooid 'breed gecommuniceerd' en zouden vissers sowieso niet in het gebied mogen vissen. "Wij kunnen zelf geen beschermde gebieden instellen waar al het leven volledig met rust gelaten wordt."

"Dat kan alleen de overheid en driekwart van de Nederlanders wil dat ook'', weet Grijsen. Hij wijst erop dat Nederland volgens internationale afspraken de verplichting heeft om de biodiversiteit in de Noordzee te herstellen.