Ga naar Content
TEXEL

Zo spoelde de Syrische vluchteling aan op Texel

15 juni 2015, 14.09 uur · Aangepast 16 juni 2015, 23.13 uur
Door: · Foto: Nationale politie Noorwegen

TEXEL Het klinkt als een script voor een film, maar het verhaal van de 22-jarige Syriër die eind oktober vorig jaar dood aanspoelde op het strand van Texel is de harde werkelijkheid. De man had geprobeerd naar Engeland te zwemmen.

In februari sprak de Nederlandse politie al haar vermoeden uit aan RTV NH dat het mogelijk om een vluchteling zou gaan die naar Engeland wilde zwemmen vanuit het Franse Calais. Bij die kustplaats bevindt zich een groot kamp van waaruit vele asielzoekers wanhopig proberen Engeland te bereiken.

Lees ook: Drenkeling op Texel was man uit Syrië

In januari 2015 spoelde nog een onbekend persoon aan, dit keer op het Noorse eiland Lista. Deze man bleek precies hetzelfde wetsuit te dragen als de drenkeling op Texel. Uit onderzoek van de maritieme politie in Den Helder naar de herkomst van het wetsuit bleek al snel dat beide pakken op 7 oktober 2014 in een winkel in Calais waren gekocht.

Dit was waarschijnlijk de route van de vluchtelingen. Bron: Dagbladet

Er was contant betaald en de namen van de kopers waren onbekend. Daarna liep het spoor dood. Maar twee Noorse journalisten beten zich vast in het verhaal en gingen op onderzoek uit.

Ze bezochten Texel en het vluchtelingenkamp in Calais. Uiteindelijk kwamen ze daar in contact met een Syrische man die in Groot-Brittannië woont. Hij vertelde dat zijn 22-jarige neef al maanden spoorloos was. Hij had op 7 oktober 2014 voor het laatst telefonisch contact met hem gehad.

Lees ook: Lijk gevonden op strand Texel

De vluchteling had gezegd: "Ik ben in Calais op het strand en ik zie Engeland. Morgen ga ik proberen naar Engeland te komen." Daarna is nooit meer iets van hem vernomen.

De twee mannen waren uit het door oorlog verscheurde Syrië gevlucht en waren uiteindelijk na een reis die hen door onder meer Jordanië, Libië en Italië voerde, in Calais beland.

Lees ook: Politie: dode duiker Texel was mogelijk vluchteling 

In eerste instantie werd door de Noorse politie het DNA-profiel van de oom vergeleken met het DNA-profiel van de onbekende drenkeling die in Noorwegen was aangetroffen. Dat gaf geen match.

Toen het Nederlands Forensisch Instituut het DNA-profiel van de onbekende van Texel vergeleek met inmiddels verkregen DNA  van de vader en moeder van de vermiste jongen, bleek dat het inderdaad hun 22-jarige zoon betrof. De identiteit van het in Noorwegen aangetroffen stoffelijk overschot is nog niet bekend.