Ga naar Content
VELSEN-ZUID

Column 'vergeten' voetbalhelden: Ruud Geels

1 september 2015, 00.29 uur · Aangepast 1 september 2015, 18.08 uur
Door: · Foto: ANP

VELSEN-ZUID Elke week hebben we een column over een al dan niet 'vergeten' voetbalheld; een speler of trainer van AZ, Ajax, Telstar, HFC Haarlem of FC Volendam. Vandaag: oud-speler van Telstar en Ajax: Ruud Geels.

Eén van de meest trefzekere spitsen die er ooit op de Nederlandse velden heeft rondgelopen, is begonnen bij Telstar. Zijn naam? Ruud Geels. De loopbaan van deze geboren Haarlemmer werd mogelijk gemaakt door het schildersbedrijf waar Geels begin jaren zestig werkte. De eigenaar ervan was een groot Telstar-fan en vond het prima dat Geels een paar keer in de week tijdens werktijd ging trainen. Aangezien de bakkerszoon werd geboren in een volksbuurt weigerde hij overigens eerder nog om naar het kakkineuze HFC Haarlem te gaan.

In 1966 vertrok de toen nog maar 18-jarige Geels naar Feyenoord. De Rotterdammers betaalden het immense bedrag van 165.000 ouderwetse guldens voor de rossige doelpuntenmachine, en dat veroorzaakte de nodige commotie in de gemeenteraad van Velsen. Vooral de communisten van de CPN lieten zich gelden: "Een schandalig hoge transfersom voor zo’n jonge knul", zo vond men. Een raadslid had zelfs uitgerekend dat Feyenoord voor Ruud Geels 1270 gulden per pond 'schoon aan de haak' aan Telstar had betaald.
 
Maar hoe dan ook: Geels ging naar Feyenoord. En daarna volgden ook nog onder meer Ajax en PSV. Geels is daarmee, samen met Ronald Koeman, de enige voetballer ooit die voor alle drie de topclubs speelde, een mooi Triviantfeitje.
 
Hij kwam ook 20 keer uit voor het Nederlands Elftal en behoorde tot de selectie voor het WK 1974, maar hij werd in geen enkele wedstrijd opgesteld. Later beschreef Geels het verblijf in West-Duitsland als 'de ergste weken uit zijn leven'. En dan niet zozeer vanwege het niet spelen maar vooral door de dagelijkse pesterijen van het Ajax-duo Wim Suurbier en Ruud Krol. De nette en beleefde Geels was vaak de klos en werd vernederd door deze Snabbel en Babbel.
 
Ruud Geels werd maar liefst vijf keer topscorer van het jaar, en vier keer daarvan speelde hij in het shirt van Ajax. Hij had een bijzonder hoog scoringspercentage: in 473 wedstrijden als prof scoorde hij 318 doelpunten. En dat heel vaak met z'n hoofd, want dat was toch wel het handelsmerk van Geels. Het ene doelpunt was nog fraaier dan het andere.
 
Eén van zijn hoogtepunten was de klassieker Ajax-Feyenoord in 1975. Ajax won met 6-0 en Geels scoorde er daarvan vijf. Toen hij uit zwevende positie weer eens raak kopte, merkte Willem van Hanegem op dat het leek alsof Ajacied Geels uit de lichtmasten was gevallen.
 
In 1984 beëindigde Geels zijn loopbaan bij NAC. Op dit moment is Ruud Geels eigenaar van een schildersbedrijf in Velserbroek. Er is tot slot toch nog iets dat niet onvermeld mag blijven: door al die kopdoelpunten kreeg Geels last van een nogal wijkende haarlijn. En of hij nu een toupet had of haarimplantaties, dat is een beetje onduidelijk. Maar zijn reclame voor hairfusion is een klassieker.