Ga naar Content
Sport

Column 'vergeten' voetbalhelden: Luc Nijholt

23 november 2015, 15.49 uur
Door: · Foto: ANP

HAARLEM Elke week hebben we een column over een al dan niet 'vergeten' voetbalheld; een speler of trainer van AZ, Ajax, Telstar, HFC Haarlem of FC Volendam. Vandaag: Luc Nijholt, oud-voetballer van onder meer HFC Haarlem, AZ en FC Volendam.

Het leven van Luc Nijholt mag zonder spoor van overdrijving turbulent genoemd worden, zowel privé als op het voetbalveld.

De Zaandammer debuteerde in 1981 in het betaalde voetbal bij HFC Haarlem. Het waren de hoogtijdagen van de club. Met voetballers als Martin Haar, Ruud Gullit én Luc Nijholt werd Haarlem een aardige subtopper; er werd zelfs Europees voetbal gehaald.

Nijholt speelde er 7 seizoenen lang, daarna begon een zwerftocht langs de Europese velden: AZ, FC Utrecht, BSC Old Boys Basel, Motherwell FC, Swindon Town en FC Volendam. Bij die laatste club sloot de verdedigende middenvelder zijn voetbalcarrière in 1998 af.

Al met al best een aardig cv natuurlijk, maar toch zullen velen Luc Nijholt waarschijnlijk altijd in verband brengen met de Zaanse Paskamermoord. In de ochtend van 30 november 1984 werd de 21-jarige Sandra van Raalten, de vriendin van Nijholt, dood aangetroffen in de paskamer van kledingboetiek Manouk in Zaandam. Haar mond was gesnoerd, en haar keel doorgesneden. Zij was die dag als enige verkoopster werkzaam in de winkel. Nijholt speelde in die tijd bij FC Utrecht. Hij wilde door al deze ellende even weg uit Nederland en kwam bij het Zwitserse Old Boys Basel terecht, een club met een geldschieter vol ambities.

Maar het werd een drama: volgens Nijholt was er een ambiance van nul komma nul en de prestaties bleven uit. Nijholt bewaart weinig warme herinneringen aan die tijd: "‘Wat een irritant volk! Zwitsers zijn net nagemaakte apen. Nooit gebeurt er iets spontaans, nergens ter wereld wordt er zo weinig gelachen als in Zwitserland."

Nijholt vertrok naar het staalstadje Motherwell in Schotland en dat beviel beter. Met die club won hij de Schotse beker, de eerste prijs voor die club in 52 jaar. De Zaandammer werd er zelfs Player of the Year. Via het Engelse Swindon Town kwam hij uiteindelijk bij FC Volendam terecht. Hier sloot hij zijn voetballoopbaan af.

Als trainer was Nijholt actief bij een flink aantal clubs, waaronder Telstar, en clubs in China en Qatar. Momenteel is Nijholt hoofd opleidingen bij Dinamo Tbilisi in Georgië. Zijn zoon, Gianluca, is ook geen onaardige voetballer en speelt bij VVV.

Tot slot nog één laatste feitje waar Nijholt zeer trots op mag zijn. In zijn tijd bij AZ werd hij door de vrouwelijke fans uitgeroepen tot mooiste speler van de club.  

Mark van Wonderen

Beluister hier de column:

abc5media_audio_0

Eerdere columns:

- Heinz Stuy (Telstar/Ajax)
- Kees Kist (AZ)

- Silvan Inia (AZ/Telstar)
- Froylán Ledezma (Ajax)

- Donny Huysen (Ajax/HFC Haarlem/AZ)

- Johnny Dusbaba (Ajax)

- Hatem Trabelsi (Ajax)

- Ali El Khattabi (AZ)

- Pépé Fernandez (HFC Haarlem)

- Felix Gasselich
 (Ajax)
- Ruud Geels (Telstar/Ajax)
- Achmed 'Mido' Hossam (Ajax)

- Grétar Steinsson (AZ)

- Dries Boussatta (AZ)

- Esteban (AZ)

- Brutil Hosé (Ajax)
- Purrel Fränkel (Telstar)

- Gerrie Mühren (FC Volendam/Ajax)
- Barry Hughes (HFC Haarlem)

- Miralem Sulejmani (Ajax)

- Kristen Nygaard (AZ)

- Winston Bogarde (Ajax)

- Simon Kistemaker (Telstar)

- Jerrel Hasselbaink (AZ/Telstar)

- Jeroen Verhoeven (FC Volendam/Ajax)

- Hyun-jun Suk (Ajax)
- Abe van den Ban (HFC Haarlem/AZ)
- Michael Buskermolen (AZ)
- Frank Kramer (FC Volendam/Telstar)
- Marko Pantelic (Ajax)
- Freddy Adu (AZ)
- Melvin Platje (FC Volendam)
- David Loggie (AZ)

- Reinaldo de Lima (Telstar)