Ga naar Content

Nu te bekijken: documentaire 'Willen is Kunnen' over Fleur Jong

AMSTERDAM Vanmiddag is de RTV NH-documentaire 'Willen is Kunnen” in het Olympisch Stadion in première gegaan. In 'Willen is Kunnen” wordt een indrukwekkend beeld geschetst van de onverzettelijkheid waarmee Fleur Jong ondanks haar fysieke beperking een normaal leven leidt en aan absolute topsport kan doen. Voor Fleur is haar handicap al lang geen beperking meer.

Verslaggever Stephan van de Pol heeft Fleur het afgelopen jaar gevolgd op weg naar de Paralympische WK in Doha. Het verhaal van een 19-jarig meisje dat drie jaren geleden werd getroffen door een agressieve bloedbacterie.

Lees ook: Grote opluchting bij Fleur Jong: "Godzijdank!"

Dit kostte haar nét niet haar leven, maar haar onderbenen moesten geamputeerd worden en ook acht van haar vingers werden gehalveerd. Atletiek hielp haar de balans in het leven te brengen.

Bekijk de volledige documentaire hieronder
abc5media_video_0

Het idee voor het maken van de documentaire is ontstaan in februari 2015 op de Oostenrijkse Weissensee. De voormalige middelbare school van Fleur, het Da Vinci College in Purmerend, schaatste daar geld bijeen voor Fleur. Geld dat hard nodig was voor peperdure op maat gemaakte blades.

Met de nieuwe blades is Fleur in juli officieel opgenomen in het Nederlands Paralympisch team waarna haar ontwikkeling razendsnel ging. "Wat ik nu heb gedaan is van het ene uiterste naar het andere uiterste stappen."

Lees ook: Leerlingen trotseren Weissensee voor de nieuwe 'blades' van Fleur [video]

"Dat hoeft lang niet iedereen te doen. Als je alle dagelijkse dingen die je wil doen kan doen, dan heb je al een hoop bereikt. Er kan veel meer, als je maar wil en het durft te proberen. Willen is kunnen", aldus Fleur Jong.

De documentaire is vanmiddag om 17.15 uur ook te zien op televisie bij RTV NH.