Ga naar Content
Noord-Holland

Muggen, Ezels, Gladoren: ken jij de bijnamen voor Noord-Hollandse plaatsen?

3 februari 2016, 14.23 uur · Aangepast 3 februari 2016, 21.42 uur
Door: · Foto: Pixabay

AMSTERDAM Kaaskoppen, Muggen, Ezels: zomaar drie bijnamen voor de inwoners van Noord-Hollandse plaatsen. Maar waar komen die bijnamen eigenlijk vandaan? En welke bijnamen ken jij nog meer?

1. Alkmaar: Kaaskoppen
Alkmaarders worden in de volksmond kaaskoppen genoemd. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de beroemde kaasmarkt, die elke vrijdag te bezoeken is op de Waagmarkt. Alkmaar wordt ook wel de Kaasstad genoemd.

2. Haarlem: Muggen
De inwoners van de Noord-Hollandse hoofdstad noemen zichzelf ook wel muggen. In Haarlem doen verschillende verhalen de ronde over de oorsprong van deze bijnaam. Zo zouden Haarlemmers in de 15e eeuw uitgescholden worden voor muggen, verwijzend naar muggenzifters. Een ander verhaal is dat het te maken had met het Beleg van Haarlem tijdens de Tachtigjarige Oorlog, waar drie Haarlemmers met buskruit het Spaanse leger weg probeerden te jagen. Waar de bijnaam écht vandaan komt, is niet bekend.

3. Heemskerk: Ezels
Heemskerkers gaan ook wel door het leven als ezels. Ook over de herkomst van deze bijnaam bestaan meerdere verhalen. De bijnaam zou volgens sommigen stammen uit de tijd dat Heemskerkers producten per ezel naar de markt brachten, maar voor deze theorie is weinig bewijs. De meest logische verklaring voor de bijnaam is een opmerking uit 1873 door de toenmalige burgemeester Hermanus Zaalberg. Hij noemde de inwoners van Heemskerk tijdens een raadsvergadering ezels, omdat ze een koppige houding zouden hebben.

4. Zaandam: Galgezagers
Ook Zaandammers hebben een bijzondere bijnaam, namelijk galgezagers. Dit komt voort uit de turfoproer in 1678, waar de aanstichters aan de galg werden opgehangen. De mensen die illegaal deze galgen omver zaagden werden galgezagers genoemd.

5. Wormerveer: Gladoren
De bijnaam voor de Wormerveerders komt van de oliemolens die vroeger in de plaats stonden. Het personeel van die molens kon elkaar daar door de herrie slecht verstaan, waardoor ze hun hand achter de oren deden om elkaar beter te verstaan. Door het werken met de vettige olie waren de handen van de mensen vet en dat leverde dan weer gladde oren op.

6. Beverwijk: Aardbeien
In de 17e eeuw gingen steeds meer boeren in Beverwijk zich richten op het verbouwen van tuinbouwgewassen. Dagelijks voeren schepen met peulvruchten, wortelen, kersen, asperges, knollen, kruisbessen en dus ook aardbeien richting Amsterdam. Daar dankt de plaats anno 2016 nog steeds haar bijnaam aan.

7. Egmond aan Zee: Derpers
De inwoners van Egmond aan Zee spreken een eigen dialect, namelijk het 'derps'. Derp staat voor 'dorp' en duidt ook de plaatsnaam Egmond aan Zee aan. Inwoners van de badplaats worden dan ook derpers genoemd. Voor een spoedcursus derps kun je hier terecht.

Ken jij zelf nog een bijzondere bijnaam voor een Noord-Hollandse plaats? Laat het weten in de reacties hieronder!