Ga naar Content
Noord-Holland

Rogier (21) overleed na medische blunders: Inspectie wil longarts voor de tuchtrechter

2 april 2016, 17.16 uur · Aangepast 3 mei 2016, 13.04 uur
Door: · Foto: Google Streetview

HILVERSUM De 21-jarige hockeyer Rogier overleed eind 2014 in het Hilversumse Tergooiziekenhuis na medische blunders. Dat blijkt uit het rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg dat in handen is van NH. De inspectie wil dat de longarts daarom voor de tuchtrechter verschijnt.

Door verslaggever Joost Lammers

In het rapport wordt geschreven dat Rogier het ziekenhuis binnenkwam met pijn in zijn borst. Toch is hij nooit aan monitoren gelegd en vonden artsen het daarnaast niet nodig om zelf zijn situatie te beoordelen.

Er werd foutief geconcludeerd dat hij een klaplong had. Binnen 24 uur overleed Rogier aan de gevolgen van een ontstoken hartzakje. 

Niet gemeld
Het Tergooiziekenhuis heeft dit vervolgens niet als calamiteit bij de inspectie gemeld. Pas maanden later, als de moeder inmiddels aangifte bij de politie heeft gedaan en ook de inspectie heeft ingeschakeld, onderneemt het ziekenhuis actie.

Lees ook: Hilversums Tergooiziekenhuis betaalde zwijggeld na dood patiënt

Toch bekent het ziekenhuis geen schuld. Volgens het onderzoeksprogramma Argos probeert het Tergooi de hele affaire zelfs volledige in de doofpot te stoppen door het betalen van zwijggeld. De SP heeft Kamervragen gesteld over het zwijggeld. Donderdag komt dat in de Tweede Kamer.

Het ziekenhuis communiceert op de website dat de zaken naar ieders tevredenheid zijn geregeld. Ze betreuren dat de zorg voor Rogier tekort is geschoten, maar benadrukken zich niet te herkennen in het betalen van zwijggeld.