Ga naar Content
SCHIPHOL

Koning Willem-Alexander wordt Boeing-piloot

18 mei 2016, 18.14 uur
Door: · Foto: Boeing/ANP

SCHIPHOL Koning Willem-Alexander zoekt het hogerop in de luchtvaart. Hij laat zich namelijk omscholen van Fokker-piloot tot Boeing-vlieger. De koning heeft nu een brevet voor de Fokker 70, maar zal zich laten opleiden tot piloot op de Boeing 737.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Koning Willem-Alexander bestuurt regelmatig een Fokker 70 van de Nederlandse regering, de PH-KBX, maar vliegt ook als co-piloot op de Fokker-vloot van KLM Cityhopper. Volgend jaar wordt de KBX, die vernoemd is naar toenmalig koningin Beatrix, vervangen door een nieuw regeringstoestel. KLM Cityhopper is inmiddels begonnen met het uitfaseren van de Fokker 70's en vervangt ze door Embraer 175's.

Lees ook: Fokkers KLM weg; ook koning krijgt nieuw toestel

Het lijkt erop dat de keuze gevallen is op een Boeing 737 en niet op een Embraer als regeringstoestel, zoals vorig jaar werd besproken. Maar of dat zo is, wil het ministerie van Infrastructuur en Milieu niet aan NH bevestigen. Koning Willem-Alexander wil na het vervangen van de Fokker 70 nog graag doorvliegen en kan met zijn omscholing tot Boeing-piloot verder op de 737-vloot van KLM.

Lees ook: Stakende Fransen verpesten feestelijke aankomst nieuwe aanwinst KLM

Het kabinet moet ook een beslissing nemen over een nieuw regeringstoestel. Maar de omscholing van Willem-Alexander staat daar volgens de RVD los van.