Ga naar Content
Noord-Holland

Vanaf september pinautomaten in GVB-bussen

20 mei 2016, 21.36 uur
Door: · Foto: Jos van Zetten

AMSTERDAM (AT5) Al vanaf september zullen de eerste pinautomaten operationeel zijn in GVB-bussen. Dat zegt GVB-directeur Alexandra van Huffelen.

Eind vorig jaar werd Amsterdam opgeschrikt door een serie gewapende overvallen op buschauffeurs, voornamelijk in Noord. Om de overvallers te ontmoedigen gaat het vervoerbedrijf compleet over op cashloos betalen. Al vanaf september gaat dat op de bus gebeuren.

Het GVB wil eerst het aantal cash-transacties fors verminderen voordat ze helemaal over gaat op cashloos betalen. Volgens de directeur is hierbij gekeken naar ervaringen in Londen waar al eerder tot cashloos betalen is overgegaan.

Trams
In eerste instantie zal munt- en papiergeld in de bussen geweerd worden. "We hopen dat het aantal transacties met contant geld zodanig laag wordt zodat we ook per 1 januari daadwerkelijk zonder cash op de bussen kunnen. Voor de trams zal het waarschijnlijk iets later worden. Dat heeft ermee te maken dat er veel meer kaartjes op de trams worden verkocht maar ook daar willen we ernaar streven dat het zo snel mogelijk is."