Ga naar Content
Noord-Holland

Jopen uit Haarlem maakt beste witbier van de wereld

30 september 2016, 15.30 uur
Door: · Foto: NH Nieuws / Jopen / Wikimedia

HAARLEM Dat Jopen lekker bier maakt, weet iedereen in Noord-Holland. Nu begint ook de rest van de wereld daar een beetje achter te komen, want Adriaan Wit, het witbiertje van de Haarlemse brouwerij, heeft bij de World Beer Awards een gouden medaille gewonnen.

Adriaan Wit, een zomers witbiertje met 5 procent alcohol, heeft volgens de jury een "prachtig aangezicht met lekkere fruitige, kruidige en uitnodigende aroma's. Het biertje heeft alle smaken die je zou verwachten. Voorbeeldig bier."

Lees ook: Haarlem brouwt beste donkere biertje van Europa

"Jopen Adriaan Wit is vernoemd naar stadsmolen De Adriaan. Deze molen stond eeuwenlang aan de oever van het Spaarne en maalde graan voor Haarlemse brouwers", zo staat te lezen op de website van Jopen. "De molen ging in 1932 in vlammen op. Jopen heeft de herbouw van De Adriaan gesponsord door middel van de verkoop van dit witbier."

Lees ook: Gouden medaille voor Jopen Mooie Nel bier

De World Beer Awards zijn in de bierwereld zeer prestigieus en worden elk jaar gehouden. Voor de uitreiking proeft de jury blind: juryleden hebben dus geen idee waar het bier dat ze proeven vandaan komt of wie het gemaakt heeft.