AZ verspeelt twee punten op Het Kasteel

ROTTERDAM Een op een aantal posities gewijzigd AZ kon zondagmiddag niet winnen van Sparta Rotterdam. De ploeg uit Alkmaar speelde met 1-1 gelijk nadat ze vroeg in de eerste helft op een 1-0 voorsprong kwamen. Bij een 1-1 tussenstand werd AZ een strafschop onthouden.

Met de jonge Guus Til en Mats Seuntjens waren er twee debutanten in de basisopstelling van AZ. Til kon na zes minuten raak koppen uit een puntgave voorzet van Iliass bel Hassani. De 18-jarige middenvelder was in de wedstrijd tegen PEC Zwolle als invaller ook al trefzeker. AZ was de bovenliggende partij in de openingsfase van de wedstrijd. Dabney dos Santos kreeg een mogelijkheid om AZ op 2-0 te zetten, maar miste de bal volledig.

Dos Santos kreeg halverwege de eerste helft wederom een grote kans. Bel Hassani gaf de bal op een presenteerblaadje, maar de 20-jarige vleugelspeler schoot de bal naast. Sparta kwam uit het niets op gelijke hoogte. Een vrije trap van Mart Dijkstra belande voor de voeten van Michel Breuer en die schoot de 1-1 tegen de touwen.

Strafschop AZ onthouden
AZ ging vanaf de aftrap direct in de aanval en had een strafschop moeten krijgen voor de overtreding van Florian Pinteaux op uitblinker Bel Hassani, maar scheidsrechter Richard Liesveld wilde hem niet op de stip leggen.

Het eerste gevaar in de tweede helft kwam van Rotterdamse zijde. Verdediger Kenneth Dougall schoot hard en laag richting Rochet, maar de doelman kon de bal keren. In dezelfde minuut was Bel Hassani met een vrije trap gevaarlijk namens AZ, maar doelman Roy Kortsmit werkte de bal weg. De overtuiging waar AZ de eerste dertig minuten meespeelde, was in de tweede helft helemaal verdwenen. John van den Brom probeerde dit te herstellen door Ben Rienstra te brengen voor Mats Seuntjens. Niet veel later probeerde de invaller het van buiten het strafschopgebied, maar zijn bal ging over de goal van Kortsmit.

Rode kaart Dumfries
Het slotoffensief van AZ kwam niet verder dan een schot van afstand van buitenspeler Dos Santos, Sparta probeerde het in de blessuretijd nog met een poging van Dougall, maar Rochet hoefde zich geen zorgen te maken. Diep in de blessuretijd kreeg Denzel Dumfries zijn tweede gele kaart en moest voortijdig naar de kleedkamer vertrekken. Dos Santos was nogmaals dicht bij een intikker, maar zijn inzet werd door Kortsmit tot corner verwerkt.

Evenals tegen Go Ahead Eagles kon AZ de wedstrijd in leidende positie niet over de streep trekken. Na een reeks van dertien gewonnen wedstrijden op Het Kasteel, moest AZ zondagmiddag genoegen nemen met een punt. AZ blijft op de vijfde positie staan met vijftien punten uit acht wedstrijden.

Opstelling Sparta: Kortsmit; Dumfries, Pinteaux (Vriends/46), Dougall, Breuer; Van Drongelen, Spierings (Floranus/90), Dijkstra; Verhaar,El Azzouzi, Brogno (Goodwin/61)

Opstelling AZ: Rochet; Johansson, Van Eijden, Wuytens, Haps; Luckassen, Til (Garcia/73), Seuntjens(Rienstra/65); Bel Hassani, Friday (Mühren/81), Dos Santos.