Ga naar Content

Haarlems skelet heeft nu een gezicht: "Ik vind hem best een lieverd"

HAARLEM Een Haarlemmer die 600 jaar geleden rondliep in de Spaarnestad heeft nu het eeuwige leven. Op basis van zijn skelet dat in 2012 bij archeologische opgravingen op de Botermarkt is gevonden, is zijn gezicht gereconstrueerd. "Ik vind hem best een lieverd", stelt stadsarcheoloog Anja van Zalinghe.

Van onze verslaggever Geja Sikma

Dat was niet wat Van Zalinghe verwachtte toen ze de schedel voor het eerst in handen had. Tussen zijn neus en zijn mond zit een groot gat, dat waarschijnlijk een hazelip is geweest. "En toen dacht ik wel: Oei, dat zal wel een griezel worden." 

Maar in het geboetseerde gezicht is zijn misvorming amper te zien. De man uit de 15e eeuw is door de Haarlemse stadsarcheoloog 'Cornelis' genoemd, omdat dat indertijd een veelvoorkomende naam was. 

Cornelis is waarschijnlijk niet ouder dan 35 jaar geworden. Uit zijn skelet is opgemaakt dat hij zwaar werk heeft verricht. "Misschien was het wel een stratenveger, of moest hij iets sjouwen, vooral zijn rechterkant is versleten", vertelt Van Zalinghe. "Maar hij heeft nu gewoon het eeuwige leven!"

Cornelis staat tentoongesteld in het Archeologisch Museum Haarlem, waar ook zijn skelet ligt begraven in een glazen 'sneeuwwitje-kist'. Tijdens de Archeologiedagen dit komende weekend kan iedereen een 'selfie' maken met Cornelis in de klederdracht van 600 jaar geleden.  

Foto: NH Nieuws/Geja Sikma