Ga naar Content
SCHAGEN

Koolcampagne zorgt voor slipgevaar: "Rijd voorzichtig"

17 oktober 2016, 21.52 uur
Door: · Foto: Shutterstock

SCHAGEN In het noorden van de provincie moeten automobilisten deze dagen rekening houden met slipgevaar. Niet omdat het gaat vriezen, maar omdat er mogelijk een laag modder op het wegdek ligt.

Die modder is in veel gevallen afkomstig van tractoren die kort daarvoor op de akker hebben gereden. Boeren hebben de plicht de wielen van hun voertuigen te reinigen voordat ze de openbare weg oprijden, maar de ervaring leert dat ze daar niet altijd netjes aan houden. Het risico geldt vooral landweggetjes en provinciale wegen. 

Lees ook: Automobiliste glibbert van de weg en ramt vangrail

Onder meer de gemeente Schagen waarschuwt vandaag voor slipgevaar. "Rij je auto in onze gemeente? Dan is dit bericht voor jou. Er kan klei op de weg liggen, want de koolcampagne is begonnen. Rij dus voorzichtig op de buitenwegen." De koolcampagne is het moment waarop boeren hun kolen oogsten.

Hoewel gemeenten boeren op hun verantwoordelijkheid wijzen, wordt automobilisten gevraagd om deze periode extra alert te zijn. Om hen aan het gevaar te herinneren, worden er in verschillende gemeenten, waaronder Schagen, waarschuwingsborden langs de wegen geplaatst.

Lees ook: Ongeluk door spekgladde weg vol modder

Wie modder op de weg aantreft, wordt gevraagd dit bij Regio Control te melden. Als de gemeente of Regio Control modder vindt, wordt de veroorzaker opgespoord en gesommeerd de weg schoon te maken. Gebeurt dit niet, dan worden de kosten verhaald op de betreffende boer. Ook wordt de politie ingeschakeld.