Ga naar Content

Schapen ruimen verbrande Schoorlse duinen op

SCHOORL De Schoorlse duinen zijn na de vele branden branden in de afgelopen jaren zo goed als hersteld. Schapen gaan vanaf vandaag in het natuurgebied aan de slag om het laatste herstelwerk uit te voeren: gras en vogelkers verwijderen.

Tussen 2009 en 2011 woedden er ruim honderd grote en kleine natuurbranden in het duingebied van Schoorl en Bergen. Honderden hectares bos, heide en duin gingen verloren. Na de branden begon Staatsbosbeheer met het herstel.

Lees ook: Brand in duinen bij Schoorl onder controle

"Eerst moest het weer veilig worden voor bezoekers", vertelt boswachter Laurens Bonekamp. "We zijn begonnen met het weghalen van de verbrande bomen, we hebben de fietspaden hersteld en we gaan nog plaggen afgraven. De komende maand zijn de schapen hier en daarmee gaan we de laatste fase in."

Schapen
Door de brand zijn er veel voedingsstoffen in de bodem terecht gekomen. Hierdoor groeit het gras en de Amerikaanse vogelkers extra hard. "Wij komen dat gras en de vogelkers opeten", duidt herder Marijke Dirkson.

Lees ook: Vijf jaar na branden Schoorl: "Het wordt steeds groener"

De komende drie jaar zal de schaapskudde in de winter in de duinen van Schoorl rondlopen. Uiteindelijk zorgen de 'dames' er voor dat er weer een gevarieerd landschap ontstaat met zand, heide en bos.

De kudde staat de komende tijd in de buurt van de 'Zwarte Blink'. Maar je kan ook op je gehoor afgaan: een van de schapen draagt een bel.