Ga naar Content

NH Peilt: Longfonds pleit voor stookalarm. Houtkachels zorgen voor overlast

NH PEILT Het Longfonds pleit voor een stookalarm voor houtkachels en open haarden. Die geven, vooral bij mistig en windstil weer, veel overlast. Hoe is dat bij jou in de wijk?

Gevaarlijke stoffen
Volgens Jelmer Krom van het Longfonds is de uitstoot van schadelijke stoffen van een houtkachel groot. 'Twee uur stoken met een houtkachel levert dezelfde vervuiling op als een eind rijden met een auto. Als je die stoffen inademt word je benauwd en je longfunctie loopt terug. Maar er zitten ook giftige en kankerverwekkende stoffen in de rook van hout', zegt Krom.

Het nieuws staat bol over de afspraken klimaattop. Helemaal goed. Maar over de uitstoot van 100.000 houtkachels kijken we massaal weg.

— Peer v d Biggelaar (@biggelaar_v) 26 oktober 2016

Stookalarm
Het Longfonds pleit daarom voor een stookalarm. 'Dat gaat af bij windstil en mistig weer, als de rook blijft hangen tussen de huizen. De concentratie luchtvervuiling is dan lokaal erg groot. Een overheidsorganisatie moet dan in Nederland het advies geven om die dag de houtkachel niet aan te doen.'

Wat vind jij?
Geven houtkachels en open haarden te veel overlast voor de buurt? Zie jij zo'n adviserend stookalarm zitten of gaat dat je niet ver genoem en wil je een verbod?

#houtstook Het is en blijft asociaal een open haard of houtkachel te stoken bij windstil weer en/mist. Wettelijke maatregelen gewenst.

— (((Deon))) (@Deon10000) 25 oktober 2016

NH Peilt is de hele dag online, om 11:20, 12:40 en 16:40 uur op de radio en vanaf 17:00 uur in het nieuws op TV. Dan worden ook internetreacties voorgelezen, dus laat jouw mening aan de hele provincie horen en reageer!

Reageren doe je door je onderaan deze pagina aan te melden via Facebook. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected]

Foto: