Ga naar Content

Blinde vrouw speelt Russisch roulette met stoplicht

KOOG AAN DE ZAAN Anja Kaaijk uit Koog aan de Zaan steekt dagelijks over met gevaar voor eigen leven. Ze is blind en weet niet wanneer het stoplicht bij haar in de buurt op groen staat, omdat het geen bekende rateltikker heeft.

Het wordt tijdens het interview snel duidelijk dat het echt gevaarlijk is. Anja steekt over terwijl het stoplicht op rood staat en een aankomende auto moet remmen om haar niet aan te rijden.

Anja hoort de auto's niet en moet daardoor meerdere keren per dag Russisch roulette spelen. Waar in veel stoplichten de bekende rateltikker zit, is dat bij dit stoplicht niet het geval. "Ik ga op de gok over", zegt Anja.

'Je moet uitkijken'
En dat gaat wel eens mis. Toen ze een keer over stak, hoorde ze een auto remmen en toen werd er ook nog geroepen dat ze moest uitkijken. "Dat vond ik ook wel grappig, want als ik dat kon was ik niet overgestoken", vertelt Anja lachend. 

Volgens de gemeente kost een rateltikker 28.000 euro. Omdat het kruispunt in 2020 helemaal op de schop gaat vindt men dat te duur. "We moeten even goed nadenken en kijken hoe alles precies in de planning zit en dat vraagt enige zorgvuldigheid", aldus wethouder Addy Verschuren van de gemeente Zaanstad. 

Uit onderzoek van NH blijkt dat er goedkopere alternatieven zijn die snel kunnen worden toegepast: voor 2.100 euro kan de oversteek al beveiligd worden. "Als het echt een goede oplossing is, ben ik daar heel blij mee", zegt de wethouder. 

Hopelijk zijn de levensgevaarlijke capriolen van Anja binnenkort dus verleden tijd. "Ik ben bang dat het toch een keer fout gaat, zegt Anja."