Ga naar Content
Noord-Holland

Veel minder speelgoedwinkels in Noord-Hollandse winkelstraten

3 december 2016, 09.06 uur · Aangepast 3 december 2016, 11.09 uur
Door: · Foto: Shutterstock

NOORD-HOLLAND Als Sinterklaas zijn cadeautjes uitsluitend in speelgoedwinkels in de Noord-Hollandse winkelstraten zou kopen, zou hij steeds minder keus hebben. Het aantal fysieke speelgoedwinkels in de provincie is de afgelopen jaren namelijk met bijna een derde geslonken.

Waren er in 2008 nog 240 speelgoedwinkels in Noord-Holland, dit jaar ligt dat aantal met 170 bijna 30 procent lager. Overigens is het in Utrecht nog slechter gesteld met de branche: daar daalde het aantal speelgoedwinkels de afgelopen acht jaar van 105 naar 70, een afname van 33 procent. 

Lees ook: Sinterklaas weer razendpopulair: topdrukte bij winkels

Landelijk is sinds 2008 één op de vijf speelgoedwinkels verdwenen. Alleen in Overijssel heeft de goedheiligman het iets makkelijker gekregen. Daar steeg het aantal speelgoedwinkels licht, van 85 in 2008 naar 90 in 2016.

Lees ook: Koudste pakjesavond in twintig jaar

Overigens betekent de daling niet dat Sinterklaas minder uitgeeft. De exacte cijfers zijn nog niet bekend, maar Detailhandel Nederland schatte medio november dat er dit jaar 2 procent meer wordt uitgegeven aan snoepgoed en cadeaus. Ongeveer de helft van de cadeaus wordt gekocht in webwinkels. 

Lees ook: Surprisespecialist geeft handige tips voor knutselwerken pakjesavond

Omdat 5 december dit jaar op een maandag valt, heeft Sinterklaas nog dit hele weekend de tijd om geschenken in te slaan. Detailhandel Nederland verwacht daarom vandaag en morgen topdrukte.