Ga naar Content
Noord-Holland

Monumentale schoorsteen Campina Heiloo blijft toch staan

9 december 2016, 17.45 uur
Door: · Foto: NH Nieuws/ Anne Klijnstra

HEILOO De oude schoorsteen van de voormalige Campina-melkfabriek in Heiloo blijft toch behouden. De gemeente en een projectontwikkelaar hebben daarover een overeenkomst gesloten. De monumentale pijp houdt daarmee zijn plek op het fabrieksterrein waar woningen gebouwd gaan worden.

De Monumentencommissie en de Historische Vereniging Oud Heiloo maakten zich begin dit jaar grote zorgen over de schoorsteen. In de woningbouwplannen leek de schoorsteen het onderspit te delven. Niemand leek voor de kosten voor de renovatie van de oude pijp op te willen draaien. Ook de gemeente wist niet wat het er mee aan moest.

Lees ook: Strijd voor behoud schoorsteen Campina: "Een baken in Heiloo"

Jos Ooijevaar van de Monumentencommissie noemde de schoorsteen eerder een baken in Heiloo. "Het is ons helaas niet gelukt de oude fabriekshallen van de melkfabriek te redden. Het zou heel jammer zijn als deze laatste schoorsteen van Heiloo ook gesloopt gaan worden".

"Dit is het laatste stukje industrieel erfgoed in Heiloo", omschreef Piet Kuijper van Oud Heiloo de oude pijp. De schoorsteen is net als het oudste deel van de fabriek gebouwd in 1955/1956.

Met de overeenkomst is de toekomst van de schoorsteen dus gewaarborgd. De projectontwikkelaar en de bouwer knappen 'm op. Daarna wordt -ie eigendom van de gemeente en zal zij voor het onderhoud zorgen.

Wethouder Fred Dellemijn is blij dat de schoorsteen als gemeentelijk monument blijft staan. Rond de schoorsteen worden 82 woningen gebouwd. 

Foto: NH Nieuws/ Anne Klijnstra